Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

decomorreno
Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

1

4 / 2

Torcik czekoladowy z masą kakaową i malinami, to prosty przepis na ciasto, które zadowoli najbardziej wybrednych gości. Zaskocz Twoich bliskich- jest to prostsze niż Ci się wydaje! :)

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.75 szkl. cukier

0.25 szkl. kakao decomorreno

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

5 szt. jaja kurze całe

80 g kakao decomorreno

500 g masło

600 g cukier puder

200 śmietanka 36%

500 g konfitura z malin łowicz

1 szt. sok z cytryny

125 woda

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera.

2

Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce cukru, na przemian z żółtkami.

3

Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.

4

Ciasto przełóż na dużą płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut.

5

Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Gdy będzie letnie przekrój na 3 równe części (wzdłuż krótszej krawędzi blachy).

6

Przygotuj masę. Miękkie masło utrzyj na puszystą jasną masę, stopniowo dodawaj cukier puder.

7

Następnie zwolnij obroty i dodaj kakao. Zwiększ obroty i wlewaj cienką strużką śmietankę. Ubijaj aż masa będzie sprężysta.

8

Biszkopty nasącz sokiem z cytryny rozpuszczonym w wodzie.

9

Przełóż je kremem oraz milionową konfiturą. Do przełożenia użyj 2/3 kremu, pozostałą częścią udekoruj wierzch i boki torciku. Włóż do lodówki na około dwie godziny.

10

Torcik możesz podawać z świeżymi malinami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły