Czekoladowy sernik wegański z tofu
Kakao DecoMorreno
Sernik wegański z tofu to prosty i smaczny deser, który zadowoli zarówno wegan, jak i miłośników czekolady. Tofu doskonale imituje masę serową, a w połączeniu z ciasteczkowym spodem i polewą czekoladową świetnie sprawdzi się na różne okazje. Ciasto jest kremowe, intensywne w smaku, wyjątkowo smaczne, a jednocześnie idealnie prezentuje się na stole. Wierzch można udekorować ulubionymi owocami lub kleksem wegańskiej bitej śmietany. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
536
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik wegański z tofu to prosty i smaczny deser, który zadowoli zarówno wegan, jak i miłośników czekolady. Tofu doskonale imituje masę serową, a w połączeniu z ciasteczkowym spodem i polewą czekoladową świetnie sprawdzi się na różne okazje. Ciasto jest kremowe, intensywne w smaku, wyjątkowo smaczne, a jednocześnie idealnie prezentuje się na stole. Wierzch można udekorować ulubionymi owocami lub kleksem wegańskiej bitej śmietany. Smacznego!
13
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g tofu jedwabiste
400 g gorzka czekolada
200 ml mleczko kokosowe
150 ml mleko roślinne
3 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka syrop klonowy
1 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. sól
Spód
150 g ciastka typu oreo
40 g olej kokosowy
1 szczyp. sól
Polewa
100 g gorzka czekolada
100 ml śmietanka wegańska 31%
Przygotowanie
Ciasteczka zblenduj w blenderze na piasek. Dodaj roztopiony olej kokosowy, sól i wymieszaj.
Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż przygotowaną masę ciasteczkową i dociśnij całość do dna. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund, aż będzie gładka.
W blenderze zmiksuj odsączone tofu, rozpuszczoną czekoladę, mleczko kokosowe, mleko roślinne, sok z cytryny, kakao, syrop klonowy i szczyptę soli, aż powstanie gładka, kremowa masa.
Wylej masę na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy, równomiernie rozprowadzając.
Przełóż sernik do lodówki na minimum 2 godziny, aż do stężenia.
Na koniec przygotuj polewę. Posiekaj czekoladę na drobne kawałki i umieść ją w misce.
W małym rondelku podgrzej śmietankę na średnim ogniu, aż prawie zacznie się gotować (pojawią się małe bąbelki na brzegach), ale nie dopuść do wrzenia.
Zdejmij rondel z ognia i natychmiast wlej gorącą śmietankę na posiekaną czekoladę. Odczekaj około 1 minuty, aby czekolada zaczęła się topić.
Następnie delikatnie mieszaj całość za pomocą silikonowej szpatułki lub trzepaczki, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, odstaw na chwilę do ostygnięcia, aż uzyska pożądaną konsystencję.
Wylej polewę na schłodzony sernik i równomiernie rozprowadź.
Odstaw sernik do lodówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
536
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.