Czekoladowy chlebek bananowy

decomorreno
Czekoladowy chlebek bananowy

2

3.8 / 57

Zainspiruj się naszym przepisem na bezbłędny, intensywnie czekoladowy chlebek z wyraźnie wyczuwalną nutą bananową. Chlebek jest niezwykle odżywczy, mięciutki i puszysty, a jednocześnie przyjemnie wiglotny. Świetnie smakuje zarówno solo, jak również posmarowany masłem lub ulubionym dżemem. Jego smak doskonale uzupełni także szklanka mleka, czekolady lub kakao od DecoMorreno. Chlebek odpowienio zabezpieczony przed wysychaniem oraz przechowywany w lodówce długo zachowuje świeżość. Koniecznie wypróbuj :)

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szt. dojrzałe banany

160 g cukier

120 g masło

1 szt. jajo

150 g mąka lubella

50 g kakao decomorreno

1 szkl. czekoladowe łezki

2 łyżka cukier brązowy

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

3 banany obierz, włóż do miski i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło oraz jajko i cukier.

2

Do mokrych składników przesiej mąkę oraz kakao i szczyptę soli. Na koniec wsyp czekoladowe łezki, lub posiekaną czekoladę.

3

Przełóż ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż przekrojonego banana i posyp 2 łyżkami cukru brązowego.

4

Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175°C. Piecz do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły