Example thumb
0

Składniki

7 Łyżek
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Szczypta
sól
2 Łyżeczki
cukier puder
250 Gramów
serek mascarpone
2 Sztuki
Fix do śmietany
8 Łyżek
cukier
2 Łyżki
kakao
8 Dekagramów
jaja kurze całe
0.5 Kilograma
maliny
0.5 Litra
śmietanka kremowa 30%
0.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
0.5 Szklanki
Kawa napar bez cukru
0.5 Łyżki
ocet
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto: 8 jajek, 8 łyżek cukru, 7 łyżek mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki sody, pół łyżki stołowej octu, szczypta soli, duża filiżanka mocnej czarnej kawy do nasączenia ciasta (bez cukru. Wykonanie: oddzielić białka od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Do żółtek wsypać sodę i dolać ocet, połączyć z białkami ubijając mikserem na najniższych obrotach lub mieszając łyżką. Dodać przesiane przez sito kakao i mąkę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, z termoobiegiem na 160 C. Po wystudzeniu przekroić na trzy lub cztery części.
  2. Krem: 0,5 litra śmietany kremówki 30% lub 36% tłuszczu, 2 opakowania fixu do śmietany, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie (500 g) malin. Wykonanie: ubić śmietanę z fixem i cukrem, na koniec dodać mascarpone, można dosłodzić do smaku, choć krem nie powinien być zbyt słodki. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji ciasta, do pozostałej części dodać maliny (kilka można zostawić do dekoracji), wymieszać.
  3. Każdą część biszkoptu nasączyć wystudzoną kawą, przekładać kremem. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną, posypać kakao i udekorować malinami. Schłodzić przed podaniem - najlepiej smakuje na drugi dzień.

Opis

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną, mascarpone i malinami to doskonała propozycja na letnie popołudnie. Jest niezbyt słodkie, a smak czekoladowego biszkoptu, kremu z mascarpone i bitej śmietany połączonej z malinami tworzy wyrafinowaną kompozycję smakową.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!