Czekoladowo-malinowa niespodzianka Doroty

malg
Czekoladowo-malinowa niespodzianka Doroty

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną, mascarpone i malinami to doskonała propozycja na letnie popołudnie. Jest niezbyt słodkie, a smak czekoladowego biszkoptu, kremu z mascarpone i bitej śmietany połączonej z malinami tworzy wyrafinowaną kompozycję smakową.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

2 łyżecz. cukier puder

250 g serek mascarpone

2 szt. fix do śmietany

8 łyżka cukier

7 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka kakao decomorreno

8 dag. jaja kurze całe

0.50 kg maliny

0.50 l śmietanka kremowa 30%

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 szkl. kawa napar bez cukru

0.50 łyżka ocet

Przygotowanie


Ciasto: 8 jajek, 8 łyżek cukru, 7 łyżek mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki sody, pół łyżki stołowej octu, szczypta soli, duża filiżanka mocnej czarnej kawy do nasączenia ciasta (bez cukru). Wykonanie: oddzielić białka od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Do żółtek wsypać sodę i dolać ocet, połączyć z białkami ubijając mikserem na najniższych obrotach lub mieszając łyżką. Dodać przesiane przez sito kakao i mąkę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, z termoobiegiem na 160 C. Po wystudzeniu przekroić na trzy lub cztery części.

Krem: 0,5 litra śmietany kremówki 30% lub 36%, 2 opakowania fixu do śmietany, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie (500 g) malin. Wykonanie: ubić śmietanę z fixem i cukrem, na koniec dodać mascarpone, można dosłodzić do smaku, choć krem nie powinien być zbyt słodki. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji ciasta, do pozostałej części dodać maliny (kilka można zostawić do dekoracji), wymieszać.

Każdą część biszkoptu nasączyć wystudzoną kawą, przekładać kremem. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną, posypać kakao i udekorować malinami. Schłodzić przed podaniem - najlepiej smakuje na drugi dzień.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

356

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły