Czekoladowo-waniliowa panna cotta z sosem ze świeżych truskawek

decomorreno
Czekoladowo-waniliowa panna cotta z sosem ze świeżych truskawek

Średnia 5 / 1

Oceń!

Jak pojawia się ochota na lekki deser to panna cotta jest idealnym wyborem. A czekoladowa panna cotta z ręcznie robionym sosem truskawkowym ma niebiański smak! Podbicie tego połączenia smakowego dają nam dodatkowo lody waniliowe. Ten przepis sprawdzi się na gorące dni!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 śmietana 36%

1 szt. laska wanilii

10 g żelatyna

15 g kakao decomorreno

50 g cukier brązowy

350 g truskawki

35 g cukier

1 łyżka sok z cytryny

250 g lody waniliowe

Przygotowanie


Żelatynę zalej 60 ml wody i odstaw do napęcznienia.

W garnku wymieszaj śmietankę, cukier, kakao i powoli podgrzewaj. Wanilię przekrój na pół i wyjmij nasionka, dodaj je wraz z łupiną do śmietanki.

Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż zacznie się gotować. Zdejmij z kuchenki i wyjmij laskę wanilii.

Dodaj żelatynę i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw panna cottę do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

Szklanki lub pucharki umieść pod kątem np. w formie na muffinki. Wlej wystudzoną śmietankę czekoladową do przygotowanych szklanek. Umieść je w lodówce do całkowitego stężenia.

Przed podaniem przygotuj sos truskawkowy. W garnku umieść pokrojone drobno truskawki, dodaj do nich cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną.

Podawaj deser z ciepłym sosem truskawkowym oraz porcją lodów waniliowych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

508

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły