Czekoladowo-waniliowa panna cotta z sosem ze świeżych truskawek

decomorreno
Czekoladowo-waniliowa panna cotta z sosem ze świeżych truskawek

0

5 / 1

Jak pojawia się ochota na lekki deser to panna cotta jest idealnym wyborem. A czekoladowa panna cotta z ręcznie robionym sosem truskawkowym ma niebiański smak! Podbicie tego połączenia smakowego dają nam dodatkowo lody waniliowe. Ten przepis sprawdzi się na gorące dni!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 śmietana 36%

1 szt. laska wanilii

10 g żelatyna

15 g kakao decomorreno

50 g cukier brązowy

350 g truskawki

35 g cukier

1 łyżka sok z cytryny

250 g lody waniliowe

Przygotowanie


1

Żelatynę zalej 60 ml wody i odstaw do napęcznienia.

2

W garnku wymieszaj śmietankę, cukier, kakao i powoli podgrzewaj. Wanilię przekrój na pół i wyjmij nasionka, dodaj je wraz z łupiną do śmietanki.

3

Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż zacznie się gotować. Zdejmij z kuchenki i wyjmij laskę wanilii.

4

Dodaj żelatynę i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw panna cottę do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

5

Szklanki lub pucharki umieść pod kątem np. w formie na muffinki. Wlej wystudzoną śmietankę czekoladową do przygotowanych szklanek. Umieść je w lodówce do całkowitego stężenia.

6

Przed podaniem przygotuj sos truskawkowy. W garnku umieść pokrojone drobno truskawki, dodaj do nich cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną.

7

Podawaj deser z ciepłym sosem truskawkowym oraz porcją lodów waniliowych.

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły