Czekoladowo-waniliowa panna cotta z sosem ze świeżych truskawek
decomorreno
Jak pojawia się ochota na lekki deser to panna cotta jest idealnym wyborem. A czekoladowa panna cotta z ręcznie robionym sosem truskawkowym ma niebiański smak! Podbicie tego połączenia smakowego dają nam dodatkowo lody waniliowe. Ten przepis sprawdzi się na gorące dni!
0
5 / 1
Jak pojawia się ochota na lekki deser to panna cotta jest idealnym wyborem. A czekoladowa panna cotta z ręcznie robionym sosem truskawkowym ma niebiański smak! Podbicie tego połączenia smakowego dają nam dodatkowo lody waniliowe. Ten przepis sprawdzi się na gorące dni!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietana 36%
1 szt. laska wanilii
10 g żelatyna
15 g kakao decomorreno
50 g cukier brązowy
350 g truskawki
35 g cukier
1 łyżka sok z cytryny
250 g lody waniliowe
Przygotowanie
Żelatynę zalej 60 ml wody i odstaw do napęcznienia.
W garnku wymieszaj śmietankę, cukier, kakao i powoli podgrzewaj. Wanilię przekrój na pół i wyjmij nasionka, dodaj je wraz z łupiną do śmietanki.
Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż zacznie się gotować. Zdejmij z kuchenki i wyjmij laskę wanilii.
Dodaj żelatynę i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw panna cottę do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.
Szklanki lub pucharki umieść pod kątem np. w formie na muffinki. Wlej wystudzoną śmietankę czekoladową do przygotowanych szklanek. Umieść je w lodówce do całkowitego stężenia.
Przed podaniem przygotuj sos truskawkowy. W garnku umieść pokrojone drobno truskawki, dodaj do nich cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną.
Podawaj deser z ciepłym sosem truskawkowym oraz porcją lodów waniliowych.