Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Święta w moim domu kojarzą się z sernikiem i makowcem. Zrobiłam wersje z pomarańczami bo to magiczny czas pachnący pomarańczami. A że moja rodzina uwielbia czekoladę to nie mogło w nim zabraknąć kakaa DecoMorreno i czekolady. Żeby jeszcze bardziej podkręcić jego smak pomarańczowy galaretkę zrobiłam z pysznego soku Tymbark. Smak niezapomniany! Po świętach często zostają u mnie resztki ciasta. Sernik i makowca mrożę. Nie robię tego tylko z ciastami z kremem i galaretką. Jeżeli zostanie mi makaron, który robię sama do makiełek to też go mrożę. Oczywiście bez maku mrożę, tylko sam makaron. Wykorzystuję go do zapiekanek. Pasztet, który mi zostanie mielę maszynką do mięsa. Dodaję pieczarki podsmażone i robię na sylwestra w cieście drożdżowym paszteciki. Ryba jak mi zostanie po wigilii to obieram ją z ości i skóry, dodaję jajko ugotowane, pomidory suszone, oliwę i robię pastę rybną. Do kanapek jak znalazł. Kapustę z grzybami polecam wykorzystać, jako nadzienie do tarty wytrawnej. Do kapusty dodaję kabanosy pokrojone albo kiełbaskę. Zalewam śmietaną rozmieszaną z jajkiem i zapiekam.
Spód sernika: |
|||
20 | Gramów | ||
![]() |
|||
60 | Gramów | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka |
żółtko jaja kurzego
|
|
40 | Gramów |
masło
|
|
1 | Łyżka |
cukier puder
|
|
1 | Łyżka |
Woda zimna
|
|
Sernik czekoladowy: |
|||
1 | Łyżka | ||
![]() |
|||
500 | Gramów |
Twaróg sernikowy
|
|
2 | Sztuki |
jaja L
|
|
2 | Łyżki |
budyń śmietankowy
|
|
70 | Gramów |
czekolada gorzka
|
|
1 | Łyżeczka |
Posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
|
|
0.5 | Szklanki |
śmietanka kremowa 30%
|
|
0.5 | Szklanki |
cukier puder
|
|
Warstwa pomarańczowa: |
|||
200 | Mililitrów |
Śmietana 30%
|
|
3 | Sztuki |
pomarańcza
|
|
2 | Łyżeczki |
ŻELATYNA
|
|
1 | Łyżka |
cukier puder
|
|
175 | Gramów |
Mandarynki w syropie
|
|
Galaretka pomarańczowa: |
|||
200 | Mililitrów | ||
![]() |
|||
2 | Łyżki |
Galaretka pomarańczowa
|
|
Pozostałe: |
|||
3 | Łyżki |
wiórki kokosowe
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |