Czekoladowo pomarańczowy sernik śnieżny

mysza75
Czekoladowo pomarańczowy sernik śnieżny

0

0 / 0

Święta w moim domu kojarzą się z sernikiem i makowcem. Zrobiłam wersje z pomarańczami bo to magiczny czas pachnący pomarańczami. A że moja rodzina uwielbia czekoladę to nie mogło w nim zabraknąć kakaa DecoMorreno i czekolady. Żeby jeszcze bardziej podkręcić jego smak pomarańczowy galaretkę zrobiłam z pysznego soku Tymbark. Smak niezapomniany! Po świętach często zostają u mnie resztki ciasta. Sernik i makowca mrożę. Nie robię tego tylko z ciastami z kremem i galaretką. Jeżeli zostanie mi makaron, który robię sama do makiełek to też go mrożę. Oczywiście bez maku mrożę, tylko sam makaron. Wykorzystuję go do zapiekanek. Pasztet, który mi zostanie mielę maszynką do mięsa. Dodaję pieczarki podsmażone i robię na sylwestra w cieście drożdżowym paszteciki. Ryba jak mi zostanie po wigilii to obieram ją z ości i skóry, dodaję jajko ugotowane, pomidory suszone, oliwę i robię pastę rybną. Do kanapek jak znalazł. Kapustę z grzybami polecam wykorzystać, jako nadzienie do tarty wytrawnej. Do kapusty dodaję kabanosy pokrojone albo kiełbaskę. Zalewam śmietaną rozmieszaną z jajkiem i zapiekam.

22

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

20 g kakao decomorreno

1 szt. żółtko jaja kurzego

40 g masło

1 łyżka cukier puder

1 łyżka woda zimna

60 g mąka lubella puszysta luksusowa

500 g twaróg sernikowy

2 szt. jaja l

2 łyżka budyń śmietankowy

70 g czekolada gorzka

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa

0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%

0.50 szkl. cukier puder

200 śmietana 30%

3 szt. pomarańcza

2 łyżeczka żelatyna

1 łyżka cukier puder

175 g mandarynki w syropie

200 sok pomarańczowy tymbark

2 łyżka galaretka pomarańczowa

3 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Spód sernika: Do miski przesiewam mąkę. Dodaję kakao, żółtko, cukier puder, wodę, masło i zagniatam krótko ciasto. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta ugniatam spód i wstawiam go do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni (góra-dół) i wstawiam formę na 10 minut, aż się podpiecze.

2

Sernik: Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaje jajka, budyń, kakao, puder, śmietanę, skórkę pomarańczową. Mieszam mikserem krótko. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wlewam do sera i cały czas mieszam mikserem. Jak czekolada będzie zimna zrobią się grudki w serze. Ja mojej nie studziłam. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą żeby para się wytwarzała, sernik będzie wilgotny. Na podpieczony spód wylewam ser i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 10 minut. Potem zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki aż sernik wystygnie.

3

Warstwa pomarańczowa: Pomarańczę obieram i filetuję. Przekładam miąższ i sok, który puściły owoce do miski i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję kilka łyżek musu pomarańczowego i rozpuszczam żelatynę w mikrofalówce. Zimną śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno. Dodaję mus pomarańczowy i mieszam. Wylewam na zimny sernik i wduszam w masę mandarynki. Wstawiam do lodówki do stężenia.

4

Galaretka pomarańczowa: Sok pomarańczowy podgrzewam żeby był gorący. Dodaję galaretkę i rozpuszczam ją w soku. Jak przestygnie i lekko zacznie tężeć wylewam na masę pomarańczową i wstawiam do lodówki. Przed podaniem posypuje wiórkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły