Czekoladowo-orzechowa tarta z gruszką i orzechami włoskimi
decomorreno
Tarta dla miłośników słodyczy i orzechów o cudownym gruszkowym aromacie. Z wyjątkowo kakaowym, kruchym spodem - smakującym niczym ciasteczka czekoladowe. Ten przepis na tartę na pewno dodasz do ulubionych!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.9 / 7
Tarta dla miłośników słodyczy i orzechów o cudownym gruszkowym aromacie. Z wyjątkowo kakaowym, kruchym spodem - smakującym niczym ciasteczka czekoladowe. Ten przepis na tartę na pewno dodasz do ulubionych!
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
700 woda
120 g cukier
3 szt. gruszka
2 szt. laska cynamonu
150 g masło
220 g mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
50 g cukier puder
25 g kakao decomorreno
1 szt. jajko
100 g cukier
100 g śmietanka 36%
90 g masło
2 szt. jajko
180 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Dzień wcześniej przygotuj gruszki w syropie. Wodę wymieszaj z cukrem, zagotuj i dodaj laski cynamonu.
Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Dodaj do syropu i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Po ugotowaniu wyjmij cynamon i pozostaw gruszki do całkowitego wystudzenia. Następnie schładzaj je w lodówce, przez całą noc.
Wszystkie składniki na kakaowy spód zagnieć szybko na gładkie ciasto. Formę o średnicy 24 cm wyklej ciastem i włóż do lodówki do schłodzenia, na min. 30 minut.
Rozgrzej piekarniki na 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem spód, wierzch obciąż papierem do pieczenia na który wysyp np. ryż. Podpiekaj przez 15 minut.
W międzyczasie czasie przygotuj nadzienie orzechowe. Miękkie masło utrzyj z cukrem, na puszysty krem. Dodaj następne jajka, zmielone drobno orzechy i śmietankę.
Przygotowane nadzienie przełóż na podpieczony spód. Na wierzchu układaj dzień wcześniej przygotowane gruszki, które możesz ponacinać po przekątnej.
Całość piecz przez około 50 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne
Laktoza
Gluten
Jajka