Czekoladowo-orzechowa tarta z gruszką i orzechami włoskimi

decomorreno
Czekoladowo-orzechowa tarta z gruszką i orzechami włoskimi

0

2.9 / 7

Tarta dla miłośników słodyczy i orzechów o cudownym gruszkowym aromacie. Z wyjątkowo kakaowym, kruchym spodem - smakującym niczym ciasteczka czekoladowe. Ten przepis na tartę na pewno dodasz do ulubionych!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

700 woda

120 g cukier

3 szt. gruszka

2 szt. laska cynamonu

150 g masło

220 g mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

50 g cukier puder

25 g kakao decomorreno

1 szt. jajko

100 g cukier

100 g śmietanka 36%

90 g masło

2 szt. jajko

180 g orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Dzień wcześniej przygotuj gruszki w syropie. Wodę wymieszaj z cukrem, zagotuj i dodaj laski cynamonu.

2

Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Dodaj do syropu i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

3

Po ugotowaniu wyjmij cynamon i pozostaw gruszki do całkowitego wystudzenia. Następnie schładzaj je w lodówce, przez całą noc.

4

Wszystkie składniki na kakaowy spód zagnieć szybko na gładkie ciasto. Formę o średnicy 24 cm wyklej ciastem i włóż do lodówki do schłodzenia, na min. 30 minut.

5

Rozgrzej piekarniki na 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem spód, wierzch obciąż papierem do pieczenia na który wysyp np. ryż. Podpiekaj przez 15 minut.

6

W międzyczasie czasie przygotuj nadzienie orzechowe. Miękkie masło utrzyj z cukrem, na puszysty krem. Dodaj następne jajka, zmielone drobno orzechy i śmietankę.

7

Przygotowane nadzienie przełóż na podpieczony spód. Na wierzchu układaj dzień wcześniej przygotowane gruszki, które możesz ponacinać po przekątnej.

8

Całość piecz przez około 50 minut w temperaturze 180°C.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły