Czekoladowo-miętowa mokka

Kakao DecoMorreno
Czekoladowo-miętowa mokka

Średnia 5 / 2

Oceń!

Czekolada i mięta to dwa niezwykle wyraziste smaki. Choć są tak od siebie różne, to jednak świetnie się ze sobą komponują. Wypróbuj nasz czekoladowy pomysł na mokkę w akompaniamencie mięty. Mokka w takiej właśnie odsłonie to połączenie delikatności i intensywności, które doskonale Cię pobudzi i doda pozytywnej energii na cały dzień.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 ml espresso

200 ml mleko roślinne

40 g czekolada gorzka

1 łyżecz. kakao decomorreno

8 szt. liście mięty

1 łyżecz. cukier trzcinowy

1 szt. bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie


Przygotuj espresso. Zaparz dwie porcje mocnej kawy i odstaw na chwilę.

Podgrzej mleko w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia).

Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka, kremowa masa.

Dodaj świeże listki mięty. Lekko je rozgnieć łyżką lub tłuczkiem, by uwolniły aromat. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2–3 minuty.

Odcedź napój, aby usunąć listki mięty.

Wlej espresso do gorącej czekoladowo-miętowej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

Spróbuj i dosłodź cukrem trzcinowym według smaku.

Przelej do filiżanek lub szklanek, udekoruj bitą śmietaną i świeżym listkiem mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

195

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły