Czekoladowo-miętowa mokka

Kakao DecoMorreno
Czekoladowo-miętowa mokka

1

5 / 2

Czekolada i mięta to dwa niezwykle wyraziste smaki. Choć są tak od siebie różne, to jednak świetnie się ze sobą komponują. Wypróbuj nasz czekoladowy pomysł na mokkę w akompaniamencie mięty. Mokka w takiej właśnie odsłonie to połączenie delikatności i intensywności, które doskonale Cię pobudzi i doda pozytywnej energii na cały dzień.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 ml espresso

200 ml mleko roślinne

40 g czekolada gorzka

1 łyżecz. kakao decomorreno

8 szt. liście mięty

1 łyżecz. cukier trzcinowy

1 szt. bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie


1

Przygotuj espresso. Zaparz dwie porcje mocnej kawy i odstaw na chwilę.

2

Podgrzej mleko w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia).

3

Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka, kremowa masa.

4

Dodaj świeże listki mięty. Lekko je rozgnieć łyżką lub tłuczkiem, by uwolniły aromat. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2–3 minuty.

5

Odcedź napój, aby usunąć listki mięty.

6

Wlej espresso do gorącej czekoladowo-miętowej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

7

Spróbuj i dosłodź cukrem trzcinowym według smaku.

8

Przelej do filiżanek lub szklanek, udekoruj bitą śmietaną i świeżym listkiem mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

195

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły