Czekoladowo-miętowa mokka

Kakao DecoMorreno

Czekolada i mięta to dwa niezwykle wyraziste smaki. Choć są tak od siebie różne, to jednak świetnie się ze sobą komponują. Wypróbuj nasz czekoladowy pomysł na mokkę w akompaniamencie mięty. Mokka w takiej właśnie odsłonie to połączenie delikatności i intensywności, które doskonale Cię pobudzi i doda pozytywnej energii na cały dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
195
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
Czekolada i mięta to dwa niezwykle wyraziste smaki. Choć są tak od siebie różne, to jednak świetnie się ze sobą komponują. Wypróbuj nasz czekoladowy pomysł na mokkę w akompaniamencie mięty. Mokka w takiej właśnie odsłonie to połączenie delikatności i intensywności, które doskonale Cię pobudzi i doda pozytywnej energii na cały dzień.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 ml espresso
200 ml mleko roślinne
40 g czekolada gorzka
1 łyżecz. kakao decomorreno
8 szt. liście mięty
1 łyżecz. cukier trzcinowy
1 szt. bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie
Przygotuj espresso. Zaparz dwie porcje mocnej kawy i odstaw na chwilę.
Podgrzej mleko w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia).
Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka, kremowa masa.
Dodaj świeże listki mięty. Lekko je rozgnieć łyżką lub tłuczkiem, by uwolniły aromat. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2–3 minuty.
Odcedź napój, aby usunąć listki mięty.
Wlej espresso do gorącej czekoladowo-miętowej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Spróbuj i dosłodź cukrem trzcinowym według smaku.
Przelej do filiżanek lub szklanek, udekoruj bitą śmietaną i świeżym listkiem mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
195
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.