Czekoladowe tartaletki z kremem mascarpone z białą czekoladą i malinami
IzabelaMichalczyk
Kruche, czekoladowe, chrupiące ciasto plus delikatny krem mascarpone z białą czekoladą i malinami. Czego chcieć więcej, aby smakiem i wyglądem zachwycić na każdej imprezie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
765
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.3 / 15
Kruche, czekoladowe, chrupiące ciasto plus delikatny krem mascarpone z białą czekoladą i malinami. Czego chcieć więcej, aby smakiem i wyglądem zachwycić na każdej imprezie!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka lubella
50 g kakao decomorreno
150 g masło
120 g cukier puder
1 szczyp. sól
250 g serek mascarpone
1 szt. biała czekolada
200 śmietanka kremowa 30%
250 g maliny
Przygotowanie
Do miski wrzucamy mąkę Lubella, kakao, cukier puder, 2 łyżki wody i posiekane w kostkę zimne masło. Wyrabiamy na gładką masę po czym wylepiamy foremki (powinno starczyć na ok 6-8 tartaletek).
Foremki z ciastem wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika. Pieczemy w temp 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy.
Około 50 ml śmietanki doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dorzucamy kostki białej czekolady (ja dodałam karmelową) i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Resztę schłodzonej śmietanki ubijamy, a następnie dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną białą czekoladę. Całość chwilę miksujemy.
Nakładamy krem do upieczonych ciastek i dekorujemy malinami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
765
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.