Czekoladowe serce
LucynaGrzywacz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1215
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
145
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
150 g kakao decomorreno
3 szkl. cukier
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. soda oczyszczona
7.50 g proszek do pieczenia
7.50 g sól
4 szt. jaja l
300 maślanka
100 olej
300 gorąca woda
200 dag. czekolada
500 śmietana 36%
3 łyżka cukier puder
3 łyżecz. żelatyna
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Dodać mokre składniki (olej ,jajka ,maślanka) i gorącą wodę, a następnie dobrze wymieszać (nie miksować mikserem). Wlać do przygotowanych dwóch blaszek w kształcie serca. Blaszki wysmarować tłuszczem i wysypać kakaem. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni około 50-55 minut. Wystudzić ciasto.
Krem: Rozpuścić w kąpieli wodnej 2 tabliczki czekolady. Przestudzić. Ubić śmietanę 36% z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać rozpuszczoną żelatynę i na koniec połączyć z połową rozpuszczonej czekolady. Drugą część czekolady pozostawić do polania serca na górze. Ciasto ostudzić i przełożyć przygotowanym kremem. Na wierzchu polać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Przyozdobić rozetkami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1215
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
145
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.