Czekoladowe Panettone

decomorreno
Czekoladowe Panettone

0

4.7 / 3

Panettone to klasyczny świąteczny wypiek rodem z Włoch. Puszysta, mocno bakaliowa babka drożdżowa jest idealnym wzbogaceniem świątecznego stołu. Jej przepiękny zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu dlatego warto ją upiec w dniu Wigilii, aby dom był przepełniony jej znakomitym i intensywnym aromatem.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

40 g kakao decomorreno

320 g mąka lubella puszysta tortowa

20 g świeże drożdże

70 g cukier

50 g rodzynki

30 g orzechy włoskie

50 g czekolada biała

100 mleko

1 łyżecz. skórka z pomarańczy

80 g masło

Przygotowanie


1

Masło rozpuszczamy w rondelku. Białą czekoladę i orzechy drobno kruszymy. Drożdże kruszymy do miski. Wlewamy letnie mleko, wsypujemy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką na 15 min. w ciepłe miejsce.

2

Do miseczki dodajemy resztę składników. Zagniatamy przez 5 min. ciasto Odkładamy na 60 min. w ciepłe miejsce.

3

Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Przekładamy do formy na babkę lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Przekładamy masę do formy. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły