Czekoladowe Panettone

Kakao DecoMorreno
Czekoladowe Panettone

Średnia 4.7 / 3

Oceń!

Panettone to klasyczny świąteczny wypiek rodem z Włoch. Puszysta, mocno bakaliowa babka drożdżowa jest idealnym wzbogaceniem świątecznego stołu. Jej przepiękny zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu dlatego warto ją upiec w dniu Wigilii, aby dom był przepełniony jej znakomitym i intensywnym aromatem.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

40 g kakao decomorreno

320 g mąka lubella puszysta tortowa

20 g świeże drożdże

70 g cukier

50 g rodzynki

30 g orzechy włoskie

50 g czekolada biała

100 mleko

1 łyżecz. skórka z pomarańczy

80 g masło

Przygotowanie


Masło rozpuszczamy w rondelku. Białą czekoladę i orzechy drobno kruszymy. Drożdże kruszymy do miski. Wlewamy letnie mleko, wsypujemy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką na 15 min. w ciepłe miejsce.

Do miseczki dodajemy resztę składników. Zagniatamy przez 5 min. ciasto Odkładamy na 60 min. w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Przekładamy do formy na babkę lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Przekładamy masę do formy. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

705

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły