Czekoladowe Panettone
decomorreno
Panettone to klasyczny świąteczny wypiek rodem z Włoch. Puszysta, mocno bakaliowa babka drożdżowa jest idealnym wzbogaceniem świątecznego stołu. Jej przepiękny zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu dlatego warto ją upiec w dniu Wigilii, aby dom był przepełniony jej znakomitym i intensywnym aromatem.
0
4.7 / 3
Panettone to klasyczny świąteczny wypiek rodem z Włoch. Puszysta, mocno bakaliowa babka drożdżowa jest idealnym wzbogaceniem świątecznego stołu. Jej przepiękny zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu dlatego warto ją upiec w dniu Wigilii, aby dom był przepełniony jej znakomitym i intensywnym aromatem.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
40 g kakao decomorreno
320 g mąka lubella puszysta tortowa
20 g świeże drożdże
70 g cukier
50 g rodzynki
30 g orzechy włoskie
50 g czekolada biała
100 mleko
1 łyżecz. skórka z pomarańczy
80 g masło
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku. Białą czekoladę i orzechy drobno kruszymy. Drożdże kruszymy do miski. Wlewamy letnie mleko, wsypujemy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką na 15 min. w ciepłe miejsce.
Do miseczki dodajemy resztę składników. Zagniatamy przez 5 min. ciasto Odkładamy na 60 min. w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Przekładamy do formy na babkę lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Przekładamy masę do formy. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.