Czekoladowe naleśniki

magda.spalonysosw
Czekoladowe naleśniki

0

4.4 / 7

Przepyszne, lekkie czekoladowe placuszki.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka cukier

1 łyżka cukier waniliowy

2 szt. jaja l

300 mleko uht 3,2%

30 g masło

0.50 opak. dżem łowicz 100% truskawka

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Masło roztopić, zostawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać kakao, cukier waniliowy i zwykły, wymieszać.

2

Wlać mleko, dodać jajka i zmiksować na jednolitą masę. Dodać przestudzone masło i ponownie zmiksować. Odstawić na ok. 15 min.

3

Rozgrzać patelnię. Nabierać chochlą porcje ciasta, rozprowadzać je po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron przez ok . 2 min.

4

Gdy naleśniki lekko przestygną, smarować dżemem truskawkowym. Złożyć w trójkąty, posypywać lekko cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

178

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły