Czekoladowe muffiny z kremem mascarpone
katarzyna.mon
Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach czekoladowe muffiny z dodatkiem aksamitnego kremu śmietankowego z serkiem mascarpone. Niebo dla podniebienia!
0
3.2 / 145
Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach czekoladowe muffiny z dodatkiem aksamitnego kremu śmietankowego z serkiem mascarpone. Niebo dla podniebienia!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
175 g cukier
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
1 szt. jajko
90 olej rzepakowy uniwersalny
250 mleko
0.50 łyżeczka soda oczyszczona
1 szcz. sól
250 g ser mascarpone
200 g śmietana kremówka 30%,
20 g cukier puder
Przygotowanie
W miseczce wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajko. W większej misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
Wymieszać składniki mokre z suchymi, nie zbyt długo tylko do połączenia.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Podczas studzenia babeczek można przygotować krem. W misce umieścić mascarpone, śmietanę i cukier puder. Miksować przez chwilę, nie wolno tego robić zbyt długo ponieważ krem się zważy. Miksować tylko do momentu powstania jednolitej, kremowej masy.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobna tylką i udekorować wystudzone muffiny. Przechowywać w lodówce. Czerwony kolor kremu uzyskałam dodając odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w proszku.