Czekoladowe muffiny z kremem mascarpone

katarzyna.mon
Czekoladowe muffiny z kremem mascarpone

0

3.2 / 145

Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach czekoladowe muffiny z dodatkiem aksamitnego kremu śmietankowego z serkiem mascarpone. Niebo dla podniebienia!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

175 g cukier

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

1 szt. jajko

90 olej rzepakowy uniwersalny

250 mleko

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

250 g ser mascarpone

200 g śmietana kremówka 30%,

20 g cukier puder

Przygotowanie


1

W miseczce wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajko. W większej misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.

2

Wymieszać składniki mokre z suchymi, nie zbyt długo tylko do połączenia.

3

Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

4

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

5

Podczas studzenia babeczek można przygotować krem. W misce umieścić mascarpone, śmietanę i cukier puder. Miksować przez chwilę, nie wolno tego robić zbyt długo ponieważ krem się zważy. Miksować tylko do momentu powstania jednolitej, kremowej masy.

6

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobna tylką i udekorować wystudzone muffiny. Przechowywać w lodówce. Czerwony kolor kremu uzyskałam dodając odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w proszku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły