Czekoladowe muffinki z cukinii
agnieszkaaa1234
Mocno czekoladowe muffinki to świetna propozycja do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek cukinii jest całkowicie niewyczuwalny, co sprawia, że każde dziecko chętnie je zje. Dobre, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
164
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mocno czekoladowe muffinki to świetna propozycja do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek cukinii jest całkowicie niewyczuwalny, co sprawia, że każde dziecko chętnie je zje. Dobre, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
290 g cukinia
65 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
2 szt. jaja kurze całe
75 g ksylitol
2 łyżka kakao decomorreno
250 g serek mascarpone
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Cukinię obieramy ze skóry i trzemy na tarce. Następnie odciskamy nadmiar wody.
Do cukini dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia, 50g ksylitolu oraz kakao. Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.
W międzyczasie robimy krem. Pozostały ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Mieszamy z serkiem mascarpone.
Upieczone i wystudzone muffinki kroimy na pół i przekładamy kremem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
164
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.