Czekoladowe muffinki z cukinii
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
agnieszkaaa1234
![Czekoladowe muffinki z cukinii](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975927789.jpeg&w=3840&q=75)
Mocno czekoladowe muffinki to świetna propozycja do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek cukinii jest całkowicie niewyczuwalny, co sprawia, że każde dziecko chętnie je zje. Dobre, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!
0
0 / 0
Mocno czekoladowe muffinki to świetna propozycja do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek cukinii jest całkowicie niewyczuwalny, co sprawia, że każde dziecko chętnie je zje. Dobre, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
290 g cukinia
65 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
2 szt. jaja kurze całe
75 g ksylitol
2 łyżka kakao decomorreno
250 g serek mascarpone
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Cukinię obieramy ze skóry i trzemy na tarce. Następnie odciskamy nadmiar wody.
Do cukini dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia, 50g ksylitolu oraz kakao. Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.
W międzyczasie robimy krem. Pozostały ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Mieszamy z serkiem mascarpone.
Upieczone i wystudzone muffinki kroimy na pół i przekładamy kremem.