Czekoladowe muffinki z cukinii

agnieszkaaa1234
Czekoladowe muffinki z cukinii

0

0 / 0

Mocno czekoladowe muffinki to świetna propozycja do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek cukinii jest całkowicie niewyczuwalny, co sprawia, że każde dziecko chętnie je zje. Dobre, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

290 g cukinia

65 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

2 szt. jaja kurze całe

75 g ksylitol

2 łyżka kakao decomorreno

250 g serek mascarpone

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Cukinię obieramy ze skóry i trzemy na tarce. Następnie odciskamy nadmiar wody.

2

Do cukini dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia, 50g ksylitolu oraz kakao. Dokładnie mieszamy.

3

Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.

4

W międzyczasie robimy krem. Pozostały ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Mieszamy z serkiem mascarpone.

5

Upieczone i wystudzone muffinki kroimy na pół i przekładamy kremem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

164

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły