Czekoladowe makaroniki

decomorreno
Czekoladowe makaroniki

0

3.8 / 6

Zainspiruj się naszym przepisem na niezwykle intensywne i wyraziste w smaku mocnoczekoladowe francuskie "macarons". W środku mięciutkie jak puch, z zewnątrz chrupiące i kruche - te obłędne makaroniki dosłownie rozpływają się w ustach! Ich przygotowanie wymaga trochę wprawy ale efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy. Koniecznie wypróbuj!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

100 g białko jaja kurzego

100 g cukier granulowany

96 g mąka migdałowa

75 g cukier puder

14 g proszek kakaowy

1 szcz. sól

70 g masło

40 g kakao decomorreno

330 g cukier puder

3 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub sylikonową matą – możesz dodatkowo narysować małe kółka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Przesiej dwa razy cukier puder, kakao, sól oraz mąkę migdałową. Przełóż składniki do malaksera i zmiksuj około 8-10 razy.

3

Ubij białka na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier granulowany. Kontynuuj ubijanie, aż białka staną się białe i błyszczące.

4

Dodaj w dwóch częściach przesiane składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Nie mieszaj zbyt długo, aby masa nie była zbyt lejąca.

5

Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskaj makaroniki na papier do pieczenia. Odstaw je do wysuszenia na około 30 minut – aby skorupka przy dotknięciu się nie kleiła.

6

Piecz przez około 12 minut w 160°C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.

7

W tym czasie przygotuj krem. Przesiej cukier puder oraz kakao.

8

Miękkie masło ubij na puszty krem. Dodaj cukier i ucieraj na niskich obrotach.

9

Zwiększ prędkość i ucieraj aż krem stanie się gładki, dodaj na koniec odrobinę mleka (2-4 łyżki) aby uzyskać odpowiednią konsystencje.

10

Nakładaj krem między dwa makaroniki. Po złożeniu możesz przechowywać makaroniki do 4 dni w lodówce. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły