Czekoladowe makaroniki
decomorreno
Zainspiruj się naszym przepisem na niezwykle intensywne i wyraziste w smaku mocnoczekoladowe francuskie "macarons". W środku mięciutkie jak puch, z zewnątrz chrupiące i kruche - te obłędne makaroniki dosłownie rozpływają się w ustach! Ich przygotowanie wymaga trochę wprawy ale efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy. Koniecznie wypróbuj!
0
3.8 / 6
Zainspiruj się naszym przepisem na niezwykle intensywne i wyraziste w smaku mocnoczekoladowe francuskie "macarons". W środku mięciutkie jak puch, z zewnątrz chrupiące i kruche - te obłędne makaroniki dosłownie rozpływają się w ustach! Ich przygotowanie wymaga trochę wprawy ale efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy. Koniecznie wypróbuj!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
100 g białko jaja kurzego
100 g cukier granulowany
96 g mąka migdałowa
75 g cukier puder
14 g proszek kakaowy
1 szczyp. sól
70 g masło
40 g kakao decomorreno
330 g cukier puder
3 łyżka mleko
Przygotowanie
Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub sylikonową matą – możesz dodatkowo narysować małe kółka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesiej dwa razy cukier puder, kakao, sól oraz mąkę migdałową. Przełóż składniki do malaksera i zmiksuj około 8-10 razy.
Ubij białka na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier granulowany. Kontynuuj ubijanie, aż białka staną się białe i błyszczące.
Dodaj w dwóch częściach przesiane składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Nie mieszaj zbyt długo, aby masa nie była zbyt lejąca.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskaj makaroniki na papier do pieczenia. Odstaw je do wysuszenia na około 30 minut – aby skorupka przy dotknięciu się nie kleiła.
Piecz przez około 12 minut w 160°C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. Przesiej cukier puder oraz kakao.
Miękkie masło ubij na puszty krem. Dodaj cukier i ucieraj na niskich obrotach.
Zwiększ prędkość i ucieraj aż krem stanie się gładki, dodaj na koniec odrobinę mleka (2-4 łyżki) aby uzyskać odpowiednią konsystencje.
Nakładaj krem między dwa makaroniki. Po złożeniu możesz przechowywać makaroniki do 4 dni w lodówce. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Jajka