Czekoladowe kruche ciasto ze śliwkami, malinami, porzeczkami z bezą

decomorreno
Czekoladowe kruche ciasto ze śliwkami, malinami, porzeczkami z bezą

0

4.7 / 3

Przedstawiamy bezbłędne połączenie delikatnego kruchego ciasta, słodkiej bezy i soczystych owoców, które zrobi furorę w każdym domu! Ciasto cudownie pachnie, jest wilgotne od owoców i do tego wygląda po prostu obłędnie. Smacznego! Rekomendowana forma 30×40 cm

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

5 szt. białka

390 g mąka lubella puszysta tortowa

250 g masło

90 g cukier puder

5 szt. żółtka

1 łyżecz. proszek do pieczenia

60 dag. śliwki

125 g maliny

250 g porzeczki

1 łyżka mąka ziemniaczana

250 g cukier

1 łyżka skrobia ziemniaczana

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Masło pokrój na małe kawałeczki i zagnieć z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Przełóż ciasto na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez 20 minut. W tym czasie przygotuj owoce, wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.

3

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawaj następnie stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.

4

Na kruchy spód przełóż owoce, a wierzch przykryj bezą na wierzch owoców. Piecz ciasto przez około 45 minut w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1080

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

153

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły