Czekoladowe kruche ciasto ze śliwkami, malinami, porzeczkami z bezą

Kakao DecoMorreno
Czekoladowe kruche ciasto ze śliwkami, malinami, porzeczkami z bezą

Średnia 4.8 / 5

Oceń!

Czekoladowe kruche ciasto ze śliwkami, malinami, porzeczkami i bezą to połączenie klasyki z odrobiną nowoczesności. Kruche, maślane ciasto z dodatkiem kakao tworzy idealną bazę dla kwaśno-słodkich owoców, a chrupiąca beza na wierzchu dodaje lekkości i elegancji. To deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie.

16

Składniki

110 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Ciasto kruche

390 g mąka tortowa lubella

3 łyżka kakao decomorreno

250 g masło

90 g cukier puder

5 szt. żółtka

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Owoce

200 g śliwki

150 g maliny

200 g porzeczki czerwone

1 łyżka mąka ziemniaczana

Beza

5 szt. białka

250 g cukier drobny

1 łyżecz. skrobia ziemniaczana

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. sól

Przygotowanie


W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.

Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem, aż powstaną drobne okruchy.

Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, tylko do połączenia składników.

Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż na blaszkę (25 × 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez 20 minut.

Odstaw do przestudzenia.

Porada:  

Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo – ciepło dłoni rozpuści masło, a spód straci kruchość.


Owoce umyj i osusz.

Śliwki pokrój na ćwiartki.

Wymieszaj wszystkie owoce z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, aby wchłonęły nadmiar soku podczas pieczenia.


Białka ubij ze szczyptą soli na średnich obrotach miksera, aż będą sztywne.

Stopniowo dodawaj cukier, po 1 łyżce, cały czas miksując.

Gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca, dodaj sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.

Ubijaj jeszcze chwilę, aż beza będzie stabilna i gładka.

Porada:  

Dobrze ubita beza nie powinna spływać z łyżki — utrzymuje kształt i lekko się błyszczy.


Na podpieczony spód wyłóż przygotowane owoce.

Następnie równomiernie rozłóż pianę z białek.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (góra–dół) i piecz przez 50–55 minut, aż beza stanie się złocista i lekko chrupiąca z wierzchu.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Porada:  

Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że beza się zrumieni i popęka — lepiej dłużej piec w niższej temperaturze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1080

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

153

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły