Czekoladowe kruche ciasto ze śliwkami, malinami, porzeczkami z bezą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Czekoladowe kruche ciasto ze śliwkami, malinami, porzeczkami z bezą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977029812.jpeg&w=3840&q=75)
Przedstawiamy bezbłędne połączenie delikatnego kruchego ciasta, słodkiej bezy i soczystych owoców, które zrobi furorę w każdym domu! Ciasto cudownie pachnie, jest wilgotne od owoców i do tego wygląda po prostu obłędnie. Smacznego! Rekomendowana forma 30×40 cm
0
4.7 / 3
Przedstawiamy bezbłędne połączenie delikatnego kruchego ciasta, słodkiej bezy i soczystych owoców, które zrobi furorę w każdym domu! Ciasto cudownie pachnie, jest wilgotne od owoców i do tego wygląda po prostu obłędnie. Smacznego! Rekomendowana forma 30×40 cm
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
5 szt. białka
390 g mąka lubella puszysta tortowa
250 g masło
90 g cukier puder
5 szt. żółtka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
60 dag. śliwki
125 g maliny
250 g porzeczki
1 łyżka mąka ziemniaczana
250 g cukier
1 łyżka skrobia ziemniaczana
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Masło pokrój na małe kawałeczki i zagnieć z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Przełóż ciasto na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez 20 minut. W tym czasie przygotuj owoce, wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawaj następnie stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.
Na kruchy spód przełóż owoce, a wierzch przykryj bezą na wierzch owoców. Piecz ciasto przez około 45 minut w temperaturze 180°C.