Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

decomorreno
Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

1

0 / 0

Drożdżówki z truskawkami i serem ale tym razem czekoladowe :)

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g mąka lubella puszysta luksusowa

80 g cukier drobny

40 g masło roztopione

20 g kakao decomorreno

9 g drożdże suche

120 mleko

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szcz. sól

300 g twaróg trzykrotnie zmielony

4 łyżka cukier

1 łyżka cukier waniliowy

1 szt. jajko

30 g mąka krupczatka lubella

2 łyżka cukier

2 łyżka masło

1 łyżeczka kakao decomorreno

200 g truskawki

Przygotowanie


1

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, suchymi drożdżami oraz kakao. Następnie dodać żółtko , wlać lekko ciepłe mleko i wyrobić, pod koniec wlewając roztopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.

2

Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

3

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 6 części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Następnie dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułce.

4

Ser połączyć z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

5

Z mąki, cukru, masła i kakao wyrobić, rozcierając palcami na kruszonkę.

6

Serkiem wyłożyć bułki, a na wierzch położyć po 2 truskawki przekrojone na pół i posypać kruszonką. Przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, do podwojenia objętości.

7

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły