Czekoladowe ciasto z malinowym musem

malg
Czekoladowe ciasto z malinowym musem

0

0 / 0

Czekoladowe ciasto z delikatnym musem malinowym na bazie serka mascarpone to rewelacyjny deser. Pychota!

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

125 śmietana 18%

250 śmietanka kremowa 30%

1 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 g czekolada gorzka

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka cukier puder

35 dag. cukier

30 dag. mąka lubella puszysta tortowa

12 dag. masło

25 dag. serek mascarpone

40 dag. maliny

Przygotowanie


1

Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko.

2

20 dag cukru, żółtka i masło ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i 15 dag cukru.

3

Łączymy sypkie składniki.

4

Ubite białka, masę czekoladową, masę z utartego masła z cukrem, łączymy z suchymi składnikami i 175 ml wody.

5

Ubijamy białka i delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w 180 st. przez ok. 30-40 min.

6

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serem mascarpone i zmiksowane przetarte maliny, jeśli krem będzie za rzadki dodajemy łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Krążki ciasta przekładamy masą wierzch smarujemy cienką warstwą kremu i dekorujemy owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły