Czekoladowe ciasto z gotowanymi w winie gruszkami

decomorreno
Czekoladowe ciasto z gotowanymi w winie gruszkami

0

4 / 4

Gruszki gotowane w winie to deser wykwintny, aromatyczny, a przy tym lekki. Z dodatkiem czekoladowego ciasta i kremowej polewy na nowo odkryjesz ten wyjątkowy smak.

19

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

6 szt. gruszki

600 wino czerwone wytrawne

200 g cukier brązowy

1 szt. laska cynamonu

0.50 szt. laska wanilii

6 szt. goździki

210 g mąka lubella puszysta tortowa

145 g cukier

300 g kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżka sok z cytryny

0.50 łyżeczka imbir

165 woda

85 olej

80 g migdały

250 g serek kremowy

250 g serek mascarpone

3 łyżka miód

0.50 łyżka cytryna

Przygotowanie


1

Gruszki w winie przygotuj dzień wcześniej. Do miski wlej wodę i dodaj 1-2 łyżki soku z cytryny. Gruszki umyj i obierz, po obraniu wkładaj je do miski z wodą.

2

Następnie do garnka wlej wino, dodaj cukier i przyprawy. Dodaj gruszki i gotuj przez około 20-30 minut, aż zmiękną lekko.

3

Zdejmij z kuchenki i odstaw aż wystygną, następnie włóż do lodówki. Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, sodą oczyszczoną oraz imbirem i posiekanymi migdałami.

4

W miseczce wymieszaj wodę oraz olej i dodaj do mieszanki z mąką.

5

Połącz składniki i przełóż do formy (24 cm x 17 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia, pokrój na 6 kwadratów i każdy z nich przekrój na pół, aby powstały trójkąty.

6

W misce wymieszaj składniki na krem. Podawaj ciasto z kremem i wcześniej przygotowanymi gruszkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły