Czekoladowe ciasto z buraków
decomorreno
Burak to warzywo, które wykorzystać można na wiele pysznych sposobów. My ogromnie doceniamy jego wyjątkowy smak i właściwości odżywcze. Dlatego dzisiaj pokażemy Wam jak za pomocą buraka stworzyć absolutnie wyjątkowe ciasto. Mocno czekoladowe, puszyste ciasto dzięki dodatkowi buraków zyskuje mięsistą, przyjemnie wilgotną strukturę i delikatnie słodki smak. Z kolei przełożenie ciasta kremem na bazie serka mascarpone i puree z buraka, nadaje całości fenomenalnie różowego charakteru. Ten wypiek to dosłownie niebo w gębie i na talerzu. Zastanawia nas czy ktokolwiek jest w stanie się mu oprzeć. Bo my nie potrafimy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Burak to warzywo, które wykorzystać można na wiele pysznych sposobów. My ogromnie doceniamy jego wyjątkowy smak i właściwości odżywcze. Dlatego dzisiaj pokażemy Wam jak za pomocą buraka stworzyć absolutnie wyjątkowe ciasto. Mocno czekoladowe, puszyste ciasto dzięki dodatkowi buraków zyskuje mięsistą, przyjemnie wilgotną strukturę i delikatnie słodki smak. Z kolei przełożenie ciasta kremem na bazie serka mascarpone i puree z buraka, nadaje całości fenomenalnie różowego charakteru. Ten wypiek to dosłownie niebo w gębie i na talerzu. Zastanawia nas czy ktokolwiek jest w stanie się mu oprzeć. Bo my nie potrafimy!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
75 g kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
230 g cukier brązowy
4 szt. jaja
375 maślanka
250 olej
150 g buraki
150 g masło
400 g cukier puder
250 g mascarpone
4 łyżka puree z buraków
Przygotowanie
Buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach, odważ ich równe 150 g.
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Dna dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połącz jajka, cukier, maślankę oraz olej.
Połącz mokre i suche składniki. Na koniec dodaj starte buraki.
Podziel ciasto na dwie formy i piecz przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Po dłuższym czasie, wyjmij ciasto z foremek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem. Utrzyj miękkie masło, dodawaj stopniowo cukier puder, aż powstanie puszysta masa.
Następnie dodawaj stopniowo mascarpone (musi być w temp. pokojowej, aby masa się nie zważyła) oraz stopniowo dodawaj puree z buraka.
Gdy ciasto przestygnie przełóż je kremem w środku oraz drugą warstwą na wierzchu.
Włóż ciasto do lodówki aby krem stężał. Wierzch możesz przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka