Czekoladowe ciasto z buraków

decomorreno
Czekoladowe ciasto z buraków

0

4.8 / 4

Burak to warzywo, które wykorzystać można na wiele pysznych sposobów. My ogromnie doceniamy jego wyjątkowy smak i właściwości odżywcze. Dlatego dzisiaj pokażemy Wam jak za pomocą buraka stworzyć absolutnie wyjątkowe ciasto. Mocno czekoladowe, puszyste ciasto dzięki dodatkowi buraków zyskuje mięsistą, przyjemnie wilgotną strukturę i delikatnie słodki smak. Z kolei przełożenie ciasta kremem na bazie serka mascarpone i puree z buraka, nadaje całości fenomenalnie różowego charakteru. Ten wypiek to dosłownie niebo w gębie i na talerzu. Zastanawia nas czy ktokolwiek jest w stanie się mu oprzeć. Bo my nie potrafimy!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

75 g kakao decomorreno

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

230 g cukier brązowy

4 szt. jaja

375 maślanka

250 olej

150 g buraki

150 g masło

400 g cukier puder

250 g mascarpone

4 łyżka puree z buraków

Przygotowanie


1

Buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach, odważ ich równe 150 g.

2

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

3

Dna dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

4

Do miski przesiej mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połącz jajka, cukier, maślankę oraz olej.

5

Połącz mokre i suche składniki. Na koniec dodaj starte buraki.

6

Podziel ciasto na dwie formy i piecz przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

7

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Po dłuższym czasie, wyjmij ciasto z foremek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

8

W tym czasie przygotuj krem. Utrzyj miękkie masło, dodawaj stopniowo cukier puder, aż powstanie puszysta masa.

9

Następnie dodawaj stopniowo mascarpone (musi być w temp. pokojowej, aby masa się nie zważyła) oraz stopniowo dodawaj puree z buraka.

10

Gdy ciasto przestygnie przełóż je kremem w środku oraz drugą warstwą na wierzchu.

11

Włóż ciasto do lodówki aby krem stężał. Wierzch możesz przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły