Czekoladowe ciasto marchewkowe (bez glutenu, bez cukru i bez laktozy)

decomorreno
Czekoladowe ciasto marchewkowe (bez glutenu, bez cukru i bez laktozy)

0

4 / 11

Oto wyjątkowy przepis z kategorii super food. Ciasto marchewkowe, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Idealna propozycja na zdrowy i pyszny deser dla wszystkich, nawet dla tych, którzy na co dzień zmagają się z restrykcyjną listą spożywczych wyrzeczeń. Ciasto jest idealnie wilgotne, z dużą zawartością marchwi, bez mąki, w 100 % bez glutenu i bez laktozy. Do tego rozkoszne w smaku, pełne aromatycznych zapachów i baaaardzo uzależniające!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

160 g mąka ryżowa

40 g kakao decomorreno

70 g mąka kokosowa

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. cynamon

0.25 łyżecz. imbir

3 szt. jajka kurze

170 g erytrytol

160 g olej kokosowy

160 mleko roślinne

400 g marchew

400 mleko kokosowe

3 łyżka krem kokosowy

2 łyżka erytrytol

1 szczyp. orzechy

Przygotowanie


1

Wymieszaj mąkę ryżową, kokosową, kakao oraz sodę i przyprawy (cynamon, imbir i szczyptę soli).

2

Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach.

3

Orzechy posiekaj grubo. W dużej misce ubij jajka wraz z erytrolem.

4

Dodaj rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy. Następnie dodaj wymieszane mąki, wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę ( jeśli będzie zbyt soczysta odlej część soku) oraz orzechy.

5

Gęste ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 175 C. Sprawdzaj długą wykałaczką czy jest upieczone, patyczek po wyciagnięciu powinien być suchy.

6

Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia.

7

Przygotuj krem, ubijaj mocno schłodzone mleko kokosowe ( tylko twarda biała część) przez kilka minut na najwyższych obrotach.

8

Dodaj erytrol oraz krem kokosowy (jeśli jest twardy lekko go rozpuść w kąpieli wodnej).

9

Udekoruj ciasto kremem, posyp wierzch pokruszonymi orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły