Czekoladowe ciasto marchewkowe (bez glutenu, bez cukru i bez laktozy)
decomorreno
Oto wyjątkowy przepis z kategorii super food. Ciasto marchewkowe, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Idealna propozycja na zdrowy i pyszny deser dla wszystkich, nawet dla tych, którzy na co dzień zmagają się z restrykcyjną listą spożywczych wyrzeczeń. Ciasto jest idealnie wilgotne, z dużą zawartością marchwi, bez mąki, w 100 % bez glutenu i bez laktozy. Do tego rozkoszne w smaku, pełne aromatycznych zapachów i baaaardzo uzależniające!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
422
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 11
Oto wyjątkowy przepis z kategorii super food. Ciasto marchewkowe, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Idealna propozycja na zdrowy i pyszny deser dla wszystkich, nawet dla tych, którzy na co dzień zmagają się z restrykcyjną listą spożywczych wyrzeczeń. Ciasto jest idealnie wilgotne, z dużą zawartością marchwi, bez mąki, w 100 % bez glutenu i bez laktozy. Do tego rozkoszne w smaku, pełne aromatycznych zapachów i baaaardzo uzależniające!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
160 g mąka ryżowa
40 g kakao decomorreno
70 g mąka kokosowa
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. cynamon
0.25 łyżecz. imbir
3 szt. jajka kurze
170 g erytrytol
160 g olej kokosowy
160 mleko roślinne
400 g marchew
400 mleko kokosowe
3 łyżka krem kokosowy
2 łyżka erytrytol
1 szczyp. orzechy
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę ryżową, kokosową, kakao oraz sodę i przyprawy (cynamon, imbir i szczyptę soli).
Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach.
Orzechy posiekaj grubo. W dużej misce ubij jajka wraz z erytrolem.
Dodaj rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy. Następnie dodaj wymieszane mąki, wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę ( jeśli będzie zbyt soczysta odlej część soku) oraz orzechy.
Gęste ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 175 C. Sprawdzaj długą wykałaczką czy jest upieczone, patyczek po wyciagnięciu powinien być suchy.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia.
Przygotuj krem, ubijaj mocno schłodzone mleko kokosowe ( tylko twarda biała część) przez kilka minut na najwyższych obrotach.
Dodaj erytrol oraz krem kokosowy (jeśli jest twardy lekko go rozpuść w kąpieli wodnej).
Udekoruj ciasto kremem, posyp wierzch pokruszonymi orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
422
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.