Czekoladowe ciasto cukiniowe z cytrynowym kremem mascarpone

decomorreno

Coraz większą popularnością cieszą się wypieki z dodatkiem warzyw - burakiem, fasolę, czy cukinią. Prezentujemy Wam znakomity przepis na ciasto czekoladowe z cukinią z kremem cytrynowym na bazie mascarpone. Rewelacja.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
699
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.7 / 3
Coraz większą popularnością cieszą się wypieki z dodatkiem warzyw - burakiem, fasolę, czy cukinią. Prezentujemy Wam znakomity przepis na ciasto czekoladowe z cukinią z kremem cytrynowym na bazie mascarpone. Rewelacja.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. cukinia
0.70 szkl. cukier trzcinowy
0.50 szkl. olej
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. cynamon
500 śmietanka 36%
250 g serek mascarpone
4 łyżka cukier puder
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżecz. starta skórka cytryny
2 łyżka kandyzowana skórka cytryny
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i bardzo dokładnie odcisnąć z soku.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.
Dodać startą cukinię, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec przesiać mieszankę z mąki i całość ponownie dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Przelać ciasto na blaszkę (śr. ok 20cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Piec około 25 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Na wierzch ciasta wyłożyć schłodzony cytrynowy krem, wyrównać i udekorować kandyzowaną skórką z cytryny.
Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać serek mascarpone, kolejno wlać sok z cytryny oraz starą skórkę z cytryny, wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.