Czekoladowe ciasto cukiniowe z cytrynowym kremem mascarpone

decomorreno
Czekoladowe ciasto cukiniowe z cytrynowym kremem mascarpone

0

4.7 / 3

Coraz większą popularnością cieszą się wypieki z dodatkiem warzyw - burakiem, fasolę, czy cukinią. Prezentujemy Wam znakomity przepis na ciasto czekoladowe z cukinią z kremem cytrynowym na bazie mascarpone. Rewelacja.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. cukinia

0.70 szkl. cukier trzcinowy

0.50 szkl. olej

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. cynamon

500 śmietanka 36%

250 g serek mascarpone

4 łyżka cukier puder

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżeczka starta skórka cytryny

2 łyżka kandyzowana skórka cytryny

Przygotowanie


1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i bardzo dokładnie odcisnąć z soku.

2

Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.

3

Dodać startą cukinię, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec przesiać mieszankę z mąki i całość ponownie dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.

4

Przelać ciasto na blaszkę (śr. ok 20cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.

5

Piec około 25 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Na wierzch ciasta wyłożyć schłodzony cytrynowy krem, wyrównać i udekorować kandyzowaną skórką z cytryny.

6

Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać serek mascarpone, kolejno wlać sok z cytryny oraz starą skórkę z cytryny, wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły