Czekoladowe ciasto budyniowe bez pieczenia
decomorreno
0
3.6 / 69
Obłędnie pyszne ciasto, któego nie trzeba piec? Proszę bardzo! Kruchy herbatnikowy spód, delikatny budyniowy krem oraz wierzch oblany ciemną, aromatyczną czekoladą uwieńczoną posypką orzechową. Oto prawdziwa poezja idealnie skomponowanych smaków. Bezbłędny strzał w 10 na każdą okazję!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g herbatniki
750 mleko
2 szt. budyń czekoladowy
3 łyżka kakao decomorreno
100 g cukier
300 g masło
4 łyżka mleko
3 łyżka cukier brązowy
2 łyżka kakao decomorreno
100 g masło
1 szkl. orzechy włoskie posiekane
Przygotowanie
W 150 ml mleka wymieszaj budynie. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować - wlej do niego rozmieszane budynie. Energicznie mieszając gotuj budyń aż zgęstnieje. Następnie zdejmij całość z kuchenki, przykryj folią i odstaw aż masa wystygnie całkowicie.
W dużej misce utrzyj miękkie masło, dodaj do niej kakao. Następnie dodawaj stopniowo ostudzony budyń.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wykładaj na spód formy herbatniki. Na ich wierzch wyłóż 1/3 kremu. Następnie powtórz czynność - kładź herbatniki i kolejną część kremu. Zakończ przekładanie trzecią warstwą herbatników. Całość przykryj folią i włóż do lodówki.
Następnie przygotuj w małym rondelku polewę. Mleko wraz z cukrem i masłem podgrzej na średniej mocy kuchenki. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj całość.
Gdy polewa lekko przestygnie polej nią wierzch ciasta i posyp posiekanymi orzechami. Włóż ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten