Czekoladowe ciasto
m7
0
4 / 1
Pyszne ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi. Prostota to klucz do sukcesu, a z tym przepisem cukierniczy sukces gwarantowany.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka esencja waniliowa
300 g czekolada gorzka
200 g masło
200 g cukier
150 g mąka pszenna tortowa
150 g orzechy włoskie
4 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
1
Orzechy zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zmiażdżyć w moździerzu.
2
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
3
Jajka utrzeć z cukrem i powoli dodawać czekoladę, esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy włoskie.
4
Całość dokładnie wymieszać.
5
Przelać ciasto do wysmarowanej masłem foremki.
6
Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.