Czekoladowe ciastka z kawałkami czekolady

decomorreno
Czekoladowe ciastka z kawałkami czekolady

0

4.4 / 10

Oto nasza propozycja na pyszne czekoladowe krążki, w których zatopione są kawałki czekolady. Delikatnie kruche z wilgotnym środkiem - wręcz rozpływają się w ustach! Dodatkowo, ciasteczka są szybkie do przygotowania. Doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy oraz pyszny podwieczorek w połączeniu z czekoladą do picia. Idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy i na wycieczkę.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

160 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g kakao decomorreno

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

115 g masło

100 g cukier biały

50 g cukier trzcinowy

1 szcz. sól

1 l jajko

80 g czekolada

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Miękkie masło utrzyj z obydwoma rodzajami cukru. Następnie dodaj jajko i ubij całość.

2

W następnej kolejności dosyp mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj ciasto i dodaj pokruszoną czekoladę.

3

Ciasto podziel na 12 ciastek i piecz w dwóch seriach. Układaj po 6 uformowanych ciastek na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą serię piecz przez 10 minut.

4

Po wyjęciu z piekarnika - pozostaw ciastka do wystygnięcia. Następnie przełóż je do pojemnika i szczelnie zamknij. W takim pojemniku możesz je przechowywać nawet kilka dni.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły