Czekoladowe ciacho
mariola85
0
0 / 0
0
Czekoladowe ciasto z czekoladową polewą i bitą śmietaną. Proste a bardzo dobre ciasto, które zawsze smakuje.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżeczka soda oczyszczona
4 szkl. mąka lubella puszysta
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. mleko
3 szkl. śmietanka kremowa 30%
2 szt. czekolada deserowa
1 szt. galaretka wiśniowa
3 szt. jaja kurze całe
4 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
15 dek. masło
Przygotowanie
Masło, cukier i jaja utrzeć.
Mąkę, sodę i kakao razem dobrze wymieszać.
Do utartego masła dodać dżem, następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem, aż do powstania jednolitej masy.
Ciasto piec przez około 50 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na 2 części.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać rozpuszczoną galaretkę rozrobioną z połową ilości wody i dokładnie wymieszać.
Jak czekolada trochę ostygnie (ważne, aby nie stężała), to polewamy nią obficie ciasto.