Czekoladowe ciacho

mariola85
Czekoladowe ciacho

0

0 / 0

Czekoladowe ciasto z czekoladową polewą i bitą śmietaną. Proste a bardzo dobre ciasto, które zawsze smakuje.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżeczka soda oczyszczona

4 szkl. mąka lubella puszysta

1.50 szkl. cukier

1.50 szkl. mleko

3 szkl. śmietanka kremowa 30%

2 szt. czekolada deserowa

1 szt. galaretka wiśniowa

3 szt. jaja kurze całe

4 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

15 dek. masło

Przygotowanie


1

Masło, cukier i jaja utrzeć.

2

Mąkę, sodę i kakao razem dobrze wymieszać.

3

Do utartego masła dodać dżem, następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem, aż do powstania jednolitej masy.

4

Ciasto piec przez około 50 minut w temp. 180 stopni C.

5

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na 2 części.

6

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.

7

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać rozpuszczoną galaretkę rozrobioną z połową ilości wody i dokładnie wymieszać.

8

Jak czekolada trochę ostygnie (ważne, aby nie stężała), to polewamy nią obficie ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły