Czekoladowe ciacho

mariola85

Czekoladowe ciasto z czekoladową polewą i bitą śmietaną. Proste a bardzo dobre ciasto, które zawsze smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1060
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czekoladowe ciasto z czekoladową polewą i bitą śmietaną. Proste a bardzo dobre ciasto, które zawsze smakuje.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżecz. soda oczyszczona
4 szkl. mąka lubella puszysta
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. mleko
3 szkl. śmietanka kremowa 30%
2 szt. czekolada deserowa
1 szt. galaretka wiśniowa
3 szt. jaja kurze całe
4 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
15 dag. masło
Przygotowanie
Masło, cukier i jaja utrzeć.
Mąkę, sodę i kakao razem dobrze wymieszać.
Do utartego masła dodać dżem, następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem, aż do powstania jednolitej masy.
Ciasto piec przez około 50 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na 2 części.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać rozpuszczoną galaretkę rozrobioną z połową ilości wody i dokładnie wymieszać.
Jak czekolada trochę ostygnie (ważne, aby nie stężała), to polewamy nią obficie ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1060
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.