Czekoladowe ciacho

mariola85
Czekoladowe ciacho

0

0 / 0

Czekoladowe ciasto z czekoladową polewą i bitą śmietaną. Proste a bardzo dobre ciasto, które zawsze smakuje.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżecz. soda oczyszczona

4 szkl. mąka lubella puszysta

1.50 szkl. cukier

1.50 szkl. mleko

3 szkl. śmietanka kremowa 30%

2 szt. czekolada deserowa

1 szt. galaretka wiśniowa

3 szt. jaja kurze całe

4 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

15 dag. masło

Przygotowanie


1

Masło, cukier i jaja utrzeć.

2

Mąkę, sodę i kakao razem dobrze wymieszać.

3

Do utartego masła dodać dżem, następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem, aż do powstania jednolitej masy.

4

Ciasto piec przez około 50 minut w temp. 180 stopni C.

5

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na 2 części.

6

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.

7

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać rozpuszczoną galaretkę rozrobioną z połową ilości wody i dokładnie wymieszać.

8

Jak czekolada trochę ostygnie (ważne, aby nie stężała), to polewamy nią obficie ciasto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1060

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

122

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły