Czekoladowe bułeczki z kremem czekoladowym

decomorreno
Czekoladowe bułeczki z kremem czekoladowym

0

5 / 1

Zakręcone bułeczki z aksamitnym kremem czekoladowym, posypane chrupkimi orzechami włoskimi - brzmi pysznie? Tak samo pysznie smakuje! To przepis, który już wkrótce może stać się Twoim ulubionym pomysłem na deser.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

260 g lubella mąka puszysta uniwersalna

15 g kakao decomorreno

1 łyżeczka drożdże suszone

0.50 łyżeczka sól

80 g masło

50 mleko

50 g cukier

60 g orzechy włoskie

1 szkl. krem czekoladowo-orzechowy

Przygotowanie


1

Rozpuść masło na małej mocy kuchenki, zdejmij i dodaj mleko, cukier oraz jedno jajko i żółtko. Pozostałe białko przykryj i odstaw do lodówki.

2

W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i drożdże - na środku zrób dołek. Dodaj masę maślano-mleczną i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp odrobinę mąki. Włóż do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut.

3

Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę. Podziel na 8 kulek – po około 65 g każda. Rozwałkowuj na bardzo cienki prostokąt, posmaruj masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

4

Za pomocą ostrego noża natnij w środku prostokąty wzdłuż dłuższego boku w paski o szerokości 0.5 - 1 cm. Zacznij następnie zwijać ciasto po diagonalnej/po skosie. Powstanie rulon z nacięciami, następnie zawiń go w ślimaka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia, formę przykryj najlepiej drugą blachą. Kolejno posmaruj bułeczki pozostałym białkiem – najlepiej dobrze je rozmieszaj i smaruj pędzelkiem, posyp pozostałymi posiekanymi orzechami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

6

Piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż będą lekko przyrumienione.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły