Czekoladowe bułeczki z kremem czekoladowym
decomorreno
Zakręcone bułeczki z aksamitnym kremem czekoladowym, posypane chrupkimi orzechami włoskimi - brzmi pysznie? Tak samo pysznie smakuje! To przepis, który już wkrótce może stać się Twoim ulubionym pomysłem na deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
420
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zakręcone bułeczki z aksamitnym kremem czekoladowym, posypane chrupkimi orzechami włoskimi - brzmi pysznie? Tak samo pysznie smakuje! To przepis, który już wkrótce może stać się Twoim ulubionym pomysłem na deser.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
260 g lubella mąka puszysta uniwersalna
15 g kakao decomorreno
1 łyżecz. drożdże suszone
0.50 łyżecz. sól
80 g masło
50 mleko
50 g cukier
60 g orzechy włoskie
1 szkl. krem czekoladowo-orzechowy
Przygotowanie
Rozpuść masło na małej mocy kuchenki, zdejmij i dodaj mleko, cukier oraz jedno jajko i żółtko. Pozostałe białko przykryj i odstaw do lodówki.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i drożdże - na środku zrób dołek. Dodaj masę maślano-mleczną i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp odrobinę mąki. Włóż do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę. Podziel na 8 kulek – po około 65 g każda. Rozwałkowuj na bardzo cienki prostokąt, posmaruj masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Za pomocą ostrego noża natnij w środku prostokąty wzdłuż dłuższego boku w paski o szerokości 0.5 - 1 cm. Zacznij następnie zwijać ciasto po diagonalnej/po skosie. Powstanie rulon z nacięciami, następnie zawiń go w ślimaka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia, formę przykryj najlepiej drugą blachą. Kolejno posmaruj bułeczki pozostałym białkiem – najlepiej dobrze je rozmieszaj i smaruj pędzelkiem, posyp pozostałymi posiekanymi orzechami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż będą lekko przyrumienione.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
420
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.