Czekoladowe babeczki duszki z kremem

Kakao DecoMorreno
Czekoladowe babeczki duszki z kremem

0

0 / 0

Babeczki duszki to idealny deser na Halloween, ale równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach lub jako słodka przekąska do kawy i herbaty. Są puszyste, mocno czekoladowe, a małe bezy w kształcie duchów z pewnością zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ciemne, wilgotne ciasto doskonale kontrastuje z kremem czekoladowym i chrupiącą bezą, tworząc nie tylko smakowitą, ale i efektowną dekorację, która świetnie zaprezentuje się na stole. Smacznego!

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto

200 g mąka pszenna lubella

40 g kakao decomorreno

150 g cukier

100 g masło

120 ml mleko

2 szt. jajka kurze

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 g czekolada gorzka

1 szczyp. sól

Krem czekoladowy

100 g czekolada gorzka

200 ml śmietana kremowa 30%

200 g mascarpone

Bezowe duszki

3 szt. białka

150 g cukier

1 łyżecz. ocet lub sok z cytryny

1 szt. pisaki żelowe do zdobienia

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2

W misce połącz 200 g mąki, 40 g kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.

3

W innej misce utrzyj 100 g masła z 150 g cukru. Dodaj 2 jajka, wlej 120 ml mleka i 100 g roztopionej czekolady gorzkiej.

4

Mokre składniki dokładnie wymieszaj z suchymi. Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz 20-25 minut.

5

Po upieczeniu odstaw babeczki do wystygnięcia.

6

W międzyczasie rozpuść 100 g czekolady w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.

7

W misce ubij 200 ml śmietany kremówki na sztywno. Dodaj 200 g mascarpone i ostudzoną czekoladę.

8

Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

9

Przygotowanym kremem wypełnij środek każdej muffinki.

10

Następnie przygotuj bezę. Ubij 2 białka na sztywno. Powoli dodawaj 150 g cukru, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Dodaj 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny.

11

Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciśnij kształty przypominające duszki.

12

Nagrzej piekarnik do 100°C i susz duszki przez 45–60 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz.

13

Pisakiem spożywczym namaluj duszkom oczy i usta.

14

Na każdej muffince z kremem czekoladowym umieść duszka bezowego i lekko dociśnij.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły