Czekoladowe babeczki duszki z kremem
Kakao DecoMorreno
Babeczki duszki to idealny deser na Halloween, ale równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach lub jako słodka przekąska do kawy i herbaty. Są puszyste, mocno czekoladowe, a małe bezy w kształcie duchów z pewnością zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ciemne, wilgotne ciasto doskonale kontrastuje z kremem czekoladowym i chrupiącą bezą, tworząc nie tylko smakowitą, ale i efektowną dekorację, która świetnie zaprezentuje się na stole. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babeczki duszki to idealny deser na Halloween, ale równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach lub jako słodka przekąska do kawy i herbaty. Są puszyste, mocno czekoladowe, a małe bezy w kształcie duchów z pewnością zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ciemne, wilgotne ciasto doskonale kontrastuje z kremem czekoladowym i chrupiącą bezą, tworząc nie tylko smakowitą, ale i efektowną dekorację, która świetnie zaprezentuje się na stole. Smacznego!
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Ciasto
200 g mąka pszenna lubella
40 g kakao decomorreno
150 g cukier
100 g masło
120 ml mleko
2 szt. jajka kurze
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g czekolada gorzka
1 szczyp. sól
Krem czekoladowy
100 g czekolada gorzka
200 ml śmietana kremowa 30%
200 g mascarpone
Bezowe duszki
3 szt. białka
150 g cukier
1 łyżecz. ocet lub sok z cytryny
1 szt. pisaki żelowe do zdobienia
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W misce połącz 200 g mąki, 40 g kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.
W innej misce utrzyj 100 g masła z 150 g cukru. Dodaj 2 jajka, wlej 120 ml mleka i 100 g roztopionej czekolady gorzkiej.
Mokre składniki dokładnie wymieszaj z suchymi. Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz 20-25 minut.
Po upieczeniu odstaw babeczki do wystygnięcia.
W międzyczasie rozpuść 100 g czekolady w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
W misce ubij 200 ml śmietany kremówki na sztywno. Dodaj 200 g mascarpone i ostudzoną czekoladę.
Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanym kremem wypełnij środek każdej muffinki.
Następnie przygotuj bezę. Ubij 2 białka na sztywno. Powoli dodawaj 150 g cukru, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Dodaj 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny.
Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciśnij kształty przypominające duszki.
Nagrzej piekarnik do 100°C i susz duszki przez 45–60 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz.
Pisakiem spożywczym namaluj duszkom oczy i usta.
Na każdej muffince z kremem czekoladowym umieść duszka bezowego i lekko dociśnij.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.