Czekoladowe babeczki bombki

Kakao DecoMorreno
Czekoladowe babeczki bombki

Średnia 4.0 / 22

Oceń!

Jeżeli znudziły się Wam pierniczki, to postawcie na czekoladowe babeczki bombki. Dekorując je razem z dziećmi zapewnicie im (i sobie) świetną zabawę! To prosty sposób na efektowny świąteczny deser. Mają miękkie, kakaowe wnętrze oraz dwie warstwy polewy, dzięki którym doskonale zaprezentują się na stole. Można je przygotować wcześniej, bo po schłodzeniu zachowują formę i smak, a dekoracja pozostaje stabilna.

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

30 g kakao decomorreno

150 g mąka lubella puszysta tortowa

4 łyżka masło

120 ml mleko

90 g cukier

2 szt. jaja

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

Polewa ciemna

120 g mleczna czekolada

1 łyżka mleko

1 łyżecz. masło

3 łyżka kolorowa posypka

Polewa biała

120 g biała czekolada

1 łyżka mleko

1 łyżecz. masło

3 łyżka wiórki kokosowe

Do dekoracji

12 szt. orzeszki w czekoladzie

Przygotowanie


Rozpuść masło z mlekiem i cukrem. Przelej do miski i lekko przestudź.

Dodaj jajka i wymieszaj rózgą lub krótko mikserem.

Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj do mokrych składników.

Miksuj krótko, tylko do połączenia. Masa powinna być gęsta, jednolita.

Przełóż do foremek na muffiny do ⅔ wysokości.


Piecz 22–25 minut w 180°C (góra–dół).

Wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.


Rozpuść mleczną czekoladę z mlekiem i masłem.

Zanurz dolne 1–1,5 cm babeczki w polewie.

Natychmiast obtocz je w kolorowej posypce, dociskając delikatnie babeczkę do miseczki.

Wstaw na 20–30 minut do lodówki, aby polewa stwardniała.


Rozpuść białą czekoladę z 1–2 łyżkami mleka i masłem. Powinna być gęsta, ale lejąca.

Zanurz górę babeczki, odczekaj 10–15 sekund aż polewa lekko zgęstnieje.

Obtocz w drobnym wiórku kokosowym, tworząc śnieżną kulę.


Na czubek każdej babeczki nałóż kroplę białej czekolady.

Przyklej małą czekoladową kulkę, delikatnie dociskając.

Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby dekoracja się ustabilizowała.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura piekarnika180°C
Czas pieczenia25minut
Czas chłodzenia60minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

310

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły