Czekoladowe babeczki bombki

Kakao DecoMorreno

Jeżeli znudziły się Wam pierniczki, to postawcie na czekoladowe babeczki bombki. Dekorując je razem z dziećmi zapewnicie im (i sobie) świetną zabawę! To prosty sposób na efektowny świąteczny deser. Mają miękkie, kakaowe wnętrze oraz dwie warstwy polewy, dzięki którym doskonale zaprezentują się na stole. Można je przygotować wcześniej, bo po schłodzeniu zachowują formę i smak, a dekoracja pozostaje stabilna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4.0 / 22
Oceń!
Jeżeli znudziły się Wam pierniczki, to postawcie na czekoladowe babeczki bombki. Dekorując je razem z dziećmi zapewnicie im (i sobie) świetną zabawę! To prosty sposób na efektowny świąteczny deser. Mają miękkie, kakaowe wnętrze oraz dwie warstwy polewy, dzięki którym doskonale zaprezentują się na stole. Można je przygotować wcześniej, bo po schłodzeniu zachowują formę i smak, a dekoracja pozostaje stabilna.
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
30 g kakao decomorreno
150 g mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka masło
120 ml mleko
90 g cukier
2 szt. jaja
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
Polewa ciemna
120 g mleczna czekolada
1 łyżka mleko
1 łyżecz. masło
3 łyżka kolorowa posypka
Polewa biała
120 g biała czekolada
1 łyżka mleko
1 łyżecz. masło
3 łyżka wiórki kokosowe
Do dekoracji
12 szt. orzeszki w czekoladzie
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Rozpuść masło z mlekiem i cukrem. Przelej do miski i lekko przestudź.
Dodaj jajka i wymieszaj rózgą lub krótko mikserem.
Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj do mokrych składników.
Miksuj krótko, tylko do połączenia. Masa powinna być gęsta, jednolita.
Przełóż do foremek na muffiny do ⅔ wysokości.
Pieczenie
Piecz 22–25 minut w 180°C (góra–dół).
Wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.
Rant z kolorowej posypki
Rozpuść mleczną czekoladę z mlekiem i masłem.
Zanurz dolne 1–1,5 cm babeczki w polewie.
Natychmiast obtocz je w kolorowej posypce, dociskając delikatnie babeczkę do miseczki.
Wstaw na 20–30 minut do lodówki, aby polewa stwardniała.
Śnieżna górna część
Rozpuść białą czekoladę z 1–2 łyżkami mleka i masłem. Powinna być gęsta, ale lejąca.
Zanurz górę babeczki, odczekaj 10–15 sekund aż polewa lekko zgęstnieje.
Obtocz w drobnym wiórku kokosowym, tworząc śnieżną kulę.
Dekoracja
Na czubek każdej babeczki nałóż kroplę białej czekolady.
Przyklej małą czekoladową kulkę, delikatnie dociskając.
Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby dekoracja się ustabilizowała.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.