Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami
decomorreno
Pyszna tarta czekoladowa z delikatnym nadzieniem budyniowym i karmelizowanymi gruszkami. Ogłędnie smakuje i pięknie wygląda.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
601
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pyszna tarta czekoladowa z delikatnym nadzieniem budyniowym i karmelizowanymi gruszkami. Ogłędnie smakuje i pięknie wygląda.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g mąka lubella luksusowa
1 kostka masło
35 g kakao decomorreno
100 g cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól
1 szt. budyń śmietankowy
400 mleko uht 3,2%
100 g masło
3 łyżka cukier
3 szt. gruszka
20 g masło
40 g cukier
Przygotowanie
Masło przygotuj najlepiej dzień wcześniej, aby było miękkie.
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieć. Uformuj ciasto w płaską kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż ciastem formę wysmarowaną masłem i lekko oprószoną mąką o średnicy ok. 26 cm.
Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia i wysyp na niego fasolę. W ten sposób piecz w temperaturze 180°C około 15 min. Następnie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze około 15 min. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj budyń. Rozpuść go w 400 ml. mleka oraz cukrem. Po wystudzeniu utrzyj z masłem. tak przygotowany krem przełóż na tartę i wstaw do lodówki.
Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i gdy zacznie się karmelizować dodaj pokrojone gruszki, obracając co jakiś czas. Zdejmij z patelni gdy staną się miękkie i przyrumienione.
Przestudzone gruszki przełóż na wierzch tarty i polej powstałym letnim karmelem.
Ciasto najlepiej przed podaniem trzymać ok. 3 godziny w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
601
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka