Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami

decomorreno
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami

0

5 / 1

Pyszna tarta czekoladowa z delikatnym nadzieniem budyniowym i karmelizowanymi gruszkami. Ogłędnie smakuje i pięknie wygląda.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g mąka lubella luksusowa

1 kost. masło

35 g kakao decomorreno

100 g cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

1 szcz. sól

1 szt. budyń śmietankowy

400 mleko uht 3,2%

100 g masło

3 łyżka cukier

3 szt. gruszka

20 g masło

40 g cukier

Przygotowanie


1

Masło przygotuj najlepiej dzień wcześniej, aby było miękkie.

2

Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieć. Uformuj ciasto w płaską kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

3

Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż ciastem formę wysmarowaną masłem i lekko oprószoną mąką o średnicy ok. 26 cm.

4

Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia i wysyp na niego fasolę. W ten sposób piecz w temperaturze 180°C około 15 min. Następnie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze około 15 min. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

5

W międzyczasie przygotuj budyń. Rozpuść go w 400 ml. mleka oraz cukrem. Po wystudzeniu utrzyj z masłem. tak przygotowany krem przełóż na tartę i wstaw do lodówki.

6

Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i gdy zacznie się karmelizować dodaj pokrojone gruszki, obracając co jakiś czas. Zdejmij z patelni gdy staną się miękkie i przyrumienione.

7

Przestudzone gruszki przełóż na wierzch tarty i polej powstałym letnim karmelem.

8

Ciasto najlepiej przed podaniem trzymać ok. 3 godziny w lodówce.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły