0

Składniki

500 Mililitrów
śmietana 36%
1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
1 Łyżeczka
ocet winny
300 Gramów
cukier
50 Gramów
czekolada
250 Gramów
Owoce
6 Sztuk
białko jaja kurzego
3 Łyżki
kakao
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. 6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce 300g miałkiego cukru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać łyżeczkę mąki kartoflanej, czekoladę, kakao i łyżeczkę octu. Wymieszać ręcznie delikatnie. Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzać piekarnik do 180st. Wstawić do pieca w 180st i po 5 min przykręcić temperaturę na 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze (można dnem do góry) i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi i np startą czekoladą

Opis

Wg Nigelli Lawson ale przepis szefa kuchni hotelu Esplanade z Australii z 1929 dla Anny Pavlovej

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!