Czekoladowa Pavlova

m7
Czekoladowa Pavlova

0

0 / 0

Przepis szefa kuchni hotelu Esplanade z Australii z 1929 dla Anny Pavlovej według Nigelli Lawson. Czekoladowa beza z dodatkiem lekkiej bitej śmietany z dodatkiem sezonowych owoców to prawdziwe niebo w gębie.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 śmietana 36%

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

1 łyżecz. ocet winny

300 g cukier

50 g czekolada

250 g owoce

6 szt. białko jaja kurzego

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

6 białek ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce 300 g miałkiego cukru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać łyżeczkę mąki kartoflanej, czekoladę, kakao i łyżeczkę octu. Wymieszać ręcznie delikatnie.

2

Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. i po 5 min przykręcić temperaturę na 150 st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

3

Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze (można dnem do góry) i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi i np. startą czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły