0

Składniki

500 Mililitrów
śmietana 36%
1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
1 Łyżeczka
ocet winny
300 Gramów
cukier
50 Gramów
czekolada
250 Gramów
Owoce
6 Sztuk
białko jaja kurzego
3 Łyżki
kakao
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce 300g miałkiego cukru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać łyżeczkę mąki kartoflanej, czekoladę, kakao i łyżeczkę octu. Wymieszać ręcznie delikatnie. Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzać piekarnik do 180st. Wstawić do pieca w 180st i po 5 min przykręcić temperaturę na 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze (można dnem do góry) i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi i np startą czekoladą

Opis

Wg Nigelli Lawson ale przepis szefa kuchni hotelu Esplanade z Australii z 1929 dla Anny Pavlovej

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Beza z malinami i borówkami

Średni Do 3 godz
Beza z malinami i borówkami

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Grillowane owoce z płatkami

Łatwy Do 1,5 godz
Grillowane owoce z płatkami

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!