Czekoladowa lasagne

decomorreno
Czekoladowa lasagne

0

5 / 3

Lasagne czekoladowa to prawdziwy rarytas dla każdego konesera czekoladowych smaków. Oryginalna forma podania oraz wyjątkowy smak łączący puszysty delikatny krem z aromatyczną czekoladą to gwarancja satysfakcji i sięgnięcia po kolejną porcję! :)

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 g herbatniki kakaowe

20 g kakao decomorreno

150 g masło roztopione

250 g mascarpone

200 g serek kremowy

3 łyżka cukier puder

80 g skrobia ziemniaczana

35 g kakao decomorreno

80 g cukier

750 mleko

500 śmietana 36%

2 łyżka cukier puder

150 g czekoladowe łezki

1 szt. budyń czekoladowy

Przygotowanie


1

Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20 g kakao oraz rozpuszczone masło.

2

Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię. Włóż do lodówki na 15 minut.

3

W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj.

4

Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.

5

Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki.

6

Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone.

7

Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły