Czekoladowa kostka z bezą

decomorreno
Czekoladowa kostka z bezą

1

5 / 1

Zainspiruj się naszym fenomenalnym przepisem na przekładane ciasto z bezą, herbatnikowym spodem i intensywnie czekoladowym środkiem. Wypiek zyskuje wyjątkowego charakteru dzięki delikatnie przypalonemu wierzchowi bezy. Absolutna rozkosz dla oka i podniebienia, przekonaj się sam!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 g herbatniki

140 g masło

120 g mąka pszenna lubella

180 g czekolada deserowa

200 g masło

150 g cukier

3 szt. jaja

1 szcz. sól

4 szt. białko jaja kurzego

200 g cukier

1 szcz. sól

45 g kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Formę 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zblenduj na drobny pył, dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj. Przełóż masę na dno formy i wyrównaj powierzchnię.

2

Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, kakao oraz szczyptę soli. Jajka rozdziel na żółtka i białka.

3

W kąpieli wodnej rozpuść masło wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem. Gdy lekko wystygną wymieszaj je z żółtkami oraz suchymi składnikami.

4

Białka ubij na sztywno i dodawaj stopniowo do masy. Gotowe ciasto przełóż na spód z ciastek i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

5

W kąpieli wodnej połącz białka z cukrem i szczyptą soli, cały czas mieszaj. Gdy będą już ciepłe i cukier się rozpuści zdejmij z kuchenki i przelej do miksera. Ubijaj aż powstanie sztywna i błyszcząca beza.

6

Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wierzch ciasta. Za pomocą palnika przypiecz wierzch. Przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły