Czekoladowa kostka z bezą
decomorreno
Zainspiruj się naszym fenomenalnym przepisem na przekładane ciasto z bezą, herbatnikowym spodem i intensywnie czekoladowym środkiem. Wypiek zyskuje wyjątkowego charakteru dzięki delikatnie przypalonemu wierzchowi bezy. Absolutna rozkosz dla oka i podniebienia, przekonaj się sam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Zainspiruj się naszym fenomenalnym przepisem na przekładane ciasto z bezą, herbatnikowym spodem i intensywnie czekoladowym środkiem. Wypiek zyskuje wyjątkowego charakteru dzięki delikatnie przypalonemu wierzchowi bezy. Absolutna rozkosz dla oka i podniebienia, przekonaj się sam!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 g herbatniki
140 g masło
120 g mąka pszenna lubella
180 g czekolada deserowa
200 g masło
150 g cukier
3 szt. jaja
1 szczyp. sól
4 szt. białko jaja kurzego
200 g cukier
1 szczyp. sól
45 g kakao decomorreno
Przygotowanie
Formę 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zblenduj na drobny pył, dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj. Przełóż masę na dno formy i wyrównaj powierzchnię.
Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, kakao oraz szczyptę soli. Jajka rozdziel na żółtka i białka.
W kąpieli wodnej rozpuść masło wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem. Gdy lekko wystygną wymieszaj je z żółtkami oraz suchymi składnikami.
Białka ubij na sztywno i dodawaj stopniowo do masy. Gotowe ciasto przełóż na spód z ciastek i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
W kąpieli wodnej połącz białka z cukrem i szczyptą soli, cały czas mieszaj. Gdy będą już ciepłe i cukier się rozpuści zdejmij z kuchenki i przelej do miksera. Ubijaj aż powstanie sztywna i błyszcząca beza.
Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wierzch ciasta. Za pomocą palnika przypiecz wierzch. Przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka