Czekoladowa kostka

decomorreno
Czekoladowa kostka

0

4.2 / 5

Halo halo, czy są tu jacyś czekoladoholicy? Przygotowaliśmy coś specjalnie dla Was! Oto Czekoladowa kostka - szybki, prosty i sprawdzony przepis od DecoMorreno, który zrobi furrorę w Twoim domu. Obłędnie czekoladowa, delikatna konsystencja ciasta zaskoczy Cię pełnią i intensywnością smaku oraz sprawi, że nabierzesz ochoty na więcej!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

225 g masło

250 woda

60 g kakao decomorreno

280 g cukier brązowy

360 g mąka pszenna tortowa lubella

120 g cukier puder

0.50 łyżeczka sól

1 łyżeczka soda oczyszczona

180 g śmietana 18%

2 szt. jaja

110 g masło

30 g kakao decomorreno

6 łyżka śmietana 30%

2.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Blachę wyłóż papierem do pieczenia (Forma: 37 x 22 cm).

2

W garnku połącz masło oraz wodę i kakao. Podgrzewaj aż składniki się połączą i masa zagotuje, następnie zdejmij z kuchenki i odstaw do lekkiego przestudzenia.

3

Gdy całość przestygnie, dodaj cukier i wymieszaj.

4

W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz sól.

5

Dodaj suche składniki do masy kakaowej i wymieszaj. Na koniec dodaj 2 duże jajka oraz śmietanę.

6

Ciasto przełóż na blachę i wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 175° C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

7

Następnie przygotuj polewę. Masło oraz kakao podgrzewaj na średniej mocy kuchenki, aż masa się zagotuje, a następnie zdejmij.

8

Dodaj do masy 6 łyżek śmietany oraz cukier puder, wsypuj go stopniowo, i wymieszaj dokładnie.

9

Przelej masę na wierzch ciasta i włóż całość do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły