Czekoladowa kostka
decomorreno
Halo halo, czy są tu jacyś czekoladoholicy? Przygotowaliśmy coś specjalnie dla Was! Oto Czekoladowa kostka - szybki, prosty i sprawdzony przepis od DecoMorreno, który zrobi furrorę w Twoim domu. Obłędnie czekoladowa, delikatna konsystencja ciasta zaskoczy Cię pełnią i intensywnością smaku oraz sprawi, że nabierzesz ochoty na więcej!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
499
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.2 / 5
Halo halo, czy są tu jacyś czekoladoholicy? Przygotowaliśmy coś specjalnie dla Was! Oto Czekoladowa kostka - szybki, prosty i sprawdzony przepis od DecoMorreno, który zrobi furrorę w Twoim domu. Obłędnie czekoladowa, delikatna konsystencja ciasta zaskoczy Cię pełnią i intensywnością smaku oraz sprawi, że nabierzesz ochoty na więcej!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
225 g masło
250 woda
60 g kakao decomorreno
280 g cukier brązowy
360 g mąka pszenna tortowa lubella
120 g cukier puder
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. soda oczyszczona
180 g śmietana 18%
2 szt. jaja
110 g masło
30 g kakao decomorreno
6 łyżka śmietana 30%
2.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Blachę wyłóż papierem do pieczenia (Forma: 37 x 22 cm).
W garnku połącz masło oraz wodę i kakao. Podgrzewaj aż składniki się połączą i masa zagotuje, następnie zdejmij z kuchenki i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Gdy całość przestygnie, dodaj cukier i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz sól.
Dodaj suche składniki do masy kakaowej i wymieszaj. Na koniec dodaj 2 duże jajka oraz śmietanę.
Ciasto przełóż na blachę i wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 175° C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Następnie przygotuj polewę. Masło oraz kakao podgrzewaj na średniej mocy kuchenki, aż masa się zagotuje, a następnie zdejmij.
Dodaj do masy 6 łyżek śmietany oraz cukier puder, wsypuj go stopniowo, i wymieszaj dokładnie.
Przelej masę na wierzch ciasta i włóż całość do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
499
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka