Czekoladowa gruszka
MagdalenaKoczur
0
0 / 0
0
Puszysta i lekko wilgotna babka z owocową wkładką.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
30 dek. cukier
30 dek. masło
8 łyżka kakao decomorreno
20 dek. mąka lubella puszysta tortowa
5 szt. gruszka
4 łyżka mleko
Przygotowanie
Kostkę masła (200g) rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Jajka oraz 20 dag cukru ubić mikserem na puszystą masę. Dodać 4 łyżki kakao Decomoreno, proszek do pieczenia oraz porcjami mąkę tortową Lubella. Mieszać cały czas, a w międzyczasie dolewać roztopione masło.
Masę przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć od spodu gniazda nasienne (nie usuwać ogonka) i wbić "na stojąco" do ciasta. Całość piec do 30 minut w temp. 180 stopni C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i wystudzeniu robimy polewę. Pozostałe masło (100g) łączymy z cukrem (100g) i podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Dodajemy mleko i mieszamy. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy kakao (4łyżki) i ponownie mieszamy. Smacznego!