Czekoladowa chmura

m7
Czekoladowa chmura

1

0 / 0

Ciasto czekoladowe wg Nigella, które zrobisz ekspresowo. Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną robi się szybko, a jeszcze szybciej znika ono z talerza.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 śmietana 36%

100 g czekolada deserowa

100 g czekolada

125 g masło

175 g cukier

1 szt. cukier waniliowy

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. skórka z pomarańczy

2 szt. fix do śmietany

1 łyżka ekstrakt waniliowy

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić całość aż trochę przestygnie.

2

Z 4 jajek oddzielić żółtka od białek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając.

3

W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta.

4

Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiąc krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły