Czekoladowa chmura

m7

Ciasto czekoladowe wg Nigella, które zrobisz ekspresowo. Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną robi się szybko, a jeszcze szybciej znika ono z talerza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto czekoladowe wg Nigella, które zrobisz ekspresowo. Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną robi się szybko, a jeszcze szybciej znika ono z talerza.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 śmietana 36%
100 g czekolada deserowa
100 g czekolada
125 g masło
175 g cukier
1 szt. cukier waniliowy
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. skórka z pomarańczy
2 szt. fix do śmietany
1 łyżka ekstrakt waniliowy
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić całość aż trochę przestygnie.
Z 4 jajek oddzielić żółtka od białek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając.
W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta.
Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiąc krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce.