Czekolada z bitą śmietanką czekoladową z solą himalajską

decomorreno
Czekolada z bitą śmietanką czekoladową z solą himalajską

Średnia 4.3 / 3

Oceń!

Sól himalajska postrzegana jest najzdrowsza i najczystsza sól istniejąca na ziemi. Z kolei kakao to jedyna taka roślina, która zawiera substancję o nazwie anandamid, odpowiedzialną za wytwarzanie uczucia euforii. Dlaczego zatem nie poekspertymentować i nie połączyć ze sobą tych wspaniałych właściwości tworząc wyjątkową i oryginalną w smaku czekoladę do picia? Spróbujecie, przepadniecie!

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 mleko

30 szkl. czekolada decomorreno do picia o 43% zawartości kakao

250 śmietana 36%

2 łyżka cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól himalajska

Przygotowanie


W wysokim naczyniu wymieszaj kakao, cukier puder oraz bardzo dobrze schłodzoną śmietankę.

Ubijaj na wysokich obrotach śmietankę aż będzie gęsta.

Przełóż do rękawa cukierniczego.Przygotuj gorącą czekoladę, zalewając ją gorącym mlekiem.

Wierzch udekoruj czekoladową śmietaną i posyp odrobiną soli himalajskiej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

13757

kcal

Białka

346

gram

Węglowodany

2348

gram

Tłuszcze

179

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły