Czebureki z mięsem

EkspertOdKuchni
Czebureki z mięsem

0

0 / 0

Czebureki z mięsem to tradycyjne danie kuchni tatarskiej i kaukaskiej. To duże pierogi nadziewane mięsem mielonym, cebulą, i przyprawami. Następnie są smażone na głębokim oleju, aż stają się złocisto-brązowe i chrupiące. To idealny wybór dla wszystkich miłośników intensywnych i mięsnych smaków. Czebureki doskonale smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany, sosu czosnkowego lub dipu jogurtowego z dodatkiem natki pietruszki. Życzymy smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g lubella mąka poznańska

125 gorąca woda

1 łyżka ocet

400 g mięso mielone

1 szt. cebula

2 łyżka jogurt naturalny

1 szcz. sól, pieprz czarny, majeranek, papryka ostra do smaku

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę i mieszamy ciasto łyżką. Po chwili dodajemy ocet.

2

Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej kulki i odkładamy na ok. 30 minut.

3

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką ostrą według uznania, a na koniec dodajemy jogurt naturalny.

4

Z ciasta wałkujemy 4 placki w rozmiarze talerza o średniej grubości. Na połowę ciasta kładziemy doprawione mięso, zostawiając wolne brzegi, aby skleić ciasto.

5

Mięso przykrywamy drugą połową ciasta i przygniatamy brzegi widelcem.

6

W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy czebureki. Smażymy do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły