Czebureki
malg
Mąż na kursie zrobił;-)) A co!
2
0 / 0
Mąż na kursie zrobił;-)) A co!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 olej
1 kg mąka lubella
1 kg mięso mielone
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. cebula
0.50 l ciepła woda
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto jak na pierogi, z mąki wody oleju i soli. Wałkujemy na cienkie placki i wykrajamy koła średnicy około 20 cm.
Farsz przygotowujemy z podduszonego zmielonego mięsa, zeszklonej cebuli, doprawiamy pieprzem i solą, można dodać inne ulubione przyprawy, które pasują do mięsa.
Na wykrojone krążki z cista (na połowę) kładziemy farsz zostawiając wolne brzegi ok. 1,5- 2 cm na sklejenie ciasta. Składamy ciasto na pół przykrywając pustą połową połowę, na której położyliśmy farsz i sklejamy brzegi. Nasze czebureki powinny mieć kształt dużego płaskiego pieroga.
Smażymy na oleju z obu stron na złoto.