Czarnina

m7
Czarnina

Średnia 0 / 0

Oceń!

Są smakosze tej tradycyjnej staropolskiej zupy.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. majeranek

0.25 l krew wieprzowa

1.25 l woda

0.50 dag. cukier

5 dag. śliwki suszone

10 dag. jabłka

10 dag. gruszka

25 dag. włoszczyzna

25 dag. podroby drobiowe

12 dag. śmietana

2 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


Ugotować wywar z włoszczyzny i podrobów.

Wywar przecedzić, dodać do niego owoce i ugotować.

Krew zmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy i zagotować.

Całość doprawić z przyprawami i cukrem.

Podawać z makaronem lub kluchami ziemniaczanymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

470

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły