Czarnina
m7
Są smakosze tej tradycyjnej staropolskiej zupy.
0
0 / 0
Są smakosze tej tradycyjnej staropolskiej zupy.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. majeranek
0.25 l krew wieprzowa
1.25 l woda
0.50 dag. cukier
5 dag. śliwki suszone
10 dag. jabłka
10 dag. gruszka
25 dag. włoszczyzna
25 dag. podroby drobiowe
12 dag. śmietana
2 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
1
Ugotować wywar z włoszczyzny i podrobów.
2
Wywar przecedzić, dodać do niego owoce i ugotować.
3
Krew zmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy i zagotować.
4
Całość doprawić z przyprawami i cukrem.
5
Podawać z makaronem lub kluchami ziemniaczanymi.