Czarnina

m7

Są smakosze tej tradycyjnej staropolskiej zupy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
470
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Są smakosze tej tradycyjnej staropolskiej zupy.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. majeranek
0.25 l krew wieprzowa
1.25 l woda
0.50 dag. cukier
5 dag. śliwki suszone
10 dag. jabłka
10 dag. gruszka
25 dag. włoszczyzna
25 dag. podroby drobiowe
12 dag. śmietana
2 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Ugotować wywar z włoszczyzny i podrobów.
Wywar przecedzić, dodać do niego owoce i ugotować.
Krew zmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy i zagotować.
Całość doprawić z przyprawami i cukrem.
Podawać z makaronem lub kluchami ziemniaczanymi.