Czarnina

m7
Czarnina

0

0 / 0

Są smakosze tej tradycyjnej staropolskiej zupy.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. majeranek

0.25 l krew wieprzowa

1.25 l woda

0.50 dag. cukier

5 dag. śliwki suszone

10 dag. jabłka

10 dag. gruszka

25 dag. włoszczyzna

25 dag. podroby drobiowe

12 dag. śmietana

2 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Ugotować wywar z włoszczyzny i podrobów.

2

Wywar przecedzić, dodać do niego owoce i ugotować.

3

Krew zmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy i zagotować.

4

Całość doprawić z przyprawami i cukrem.

5

Podawać z makaronem lub kluchami ziemniaczanymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły