Czarne bułki do burgerów

Lubella
Czarne bułki do burgerów

0

0 / 0

Czarne bułki do burgerów z dodatkiem węgla aktywnego to idealny sposób na danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością zrobią furorę na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach i uroczystościach.

10

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

475 g mąka pszenna lubella

200 ml ciepła woda

50 ml ciepłe mleko

2 łyżeczka suszone drożdże

2 łyżeczka cukier

75 g masło

2 szt. jajka kurze

0.50 łyżeczka sól

2 łyżeczka węgiel aktywny w proszku

1 szt. sezam do posypania

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj drożdże instant, cukier, wodę i mleko. Odstaw na 5 minut, aż do spienienia drożdży.

2

W osobnej misce za pomocą miksera z hakiem lub rąk wymieszaj mąkę, sól, węgiel aktywny i masło. Stopniowo dodaj jedno jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

3

Wyrobione ciasto uformuj w kulę i ostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4

Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je z miski i podziel na 12 równych części. Z każdego kawałka uformuj bułkę.

5

Bułki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, pozostawiając odstępy między nimi. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30-45 minut.

6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

7

W małej misce roztrzep jedno jajko. Posmaruj nim wierzch każdej wyrośniętej bułki i posyp sezamem.

8

Bułki piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.

9

Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

10

Gotowe bułki można użyć do przygotowania pysznych burgerów. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły