Czarne bułki do burgerów
Lubella
Czarne bułki do burgerów z dodatkiem węgla aktywnego to idealny sposób na danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością zrobią furorę na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach i uroczystościach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
207
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Czarne bułki do burgerów z dodatkiem węgla aktywnego to idealny sposób na danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością zrobią furorę na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach i uroczystościach.
10
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
475 g mąka pszenna lubella
200 ml ciepła woda
50 ml ciepłe mleko
2 łyżecz. suszone drożdże
2 łyżecz. cukier
75 g masło
2 szt. jajka kurze
0.50 łyżecz. sól
2 łyżecz. węgiel aktywny w proszku
1 szt. sezam do posypania
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj drożdże instant, cukier, wodę i mleko. Odstaw na 5 minut, aż do spienienia drożdży.
W osobnej misce za pomocą miksera z hakiem lub rąk wymieszaj mąkę, sól, węgiel aktywny i masło. Stopniowo dodaj jedno jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę i ostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je z miski i podziel na 12 równych części. Z każdego kawałka uformuj bułkę.
Bułki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, pozostawiając odstępy między nimi. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30-45 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W małej misce roztrzep jedno jajko. Posmaruj nim wierzch każdej wyrośniętej bułki i posyp sezamem.
Bułki piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Gotowe bułki można użyć do przygotowania pysznych burgerów. Smacznego!