Cytrynowy sernik na czekoladowym spodzie ze świeżymi figami i sosem balsamicznym

Lubella
Cytrynowy sernik na czekoladowym spodzie ze świeżymi figami i sosem balsamicznym

0

0 / 0

Cytrynowy sernik na czekoladowym spodzie ze świeżymi figami i sosem balsamicznym to elegancki deser, który łączy kremową, lekko kwaskową masę serową z głębią czekoladowego ciasta i naturalną słodyczą owoców. Idealny na wyjątkowe okazje – zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sprawdzi się zarówno na święta, uroczystości, jako popisowy deser dla gości, jak i efektowny poczęstunek do kawy i herbaty. Smacznego!

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg twaróg z wiaderka

300 g cukier drobny

100 g masło

3 szt. cytryna

30 ml sok z cytryny

4 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżecz. ekstrakt waniliowy

5 szt. jaja l

2 łyżka sos balsamiczny

8 szt. figi

Spód

280 g mąka krupczatka lubella

200 g masło

100 g cukier puder

20 g kakao decomorreno

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Do miski lub malaksera wsyp mąkę, kakao, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło i miksuj/siekaj nożem, aż powstaną okruchy.

2

Dodaj jajko i szybko zagnieć jednolite ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo – tylko do połączenia składników.

3

Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 45 minut.

4

Tortownicę o wymiarach 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki).

5

Schłodzone ciasto rozwałkuj (podsypując minimalnie mąką), wyłóż nim dno i boki formy, dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

6

Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 3–4 minuty mikserem).

7

Dodawaj po jednym jajku, krótko miksując po każdym.

8

Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny oraz wanilię – wymieszaj mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Nie napowietrzaj.

9

Masę serową przelej na schłodzony czekoladowy spód, wyrównaj wierzch.

10

Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).

11

Włóż sernik do piekarnika, natychmiast zmniejsz temperaturę do 160°C.

12

Piecz przez 60–70 minut, aż środek będzie ścięty, ale lekko sprężysty. Jeśli wierzch zbyt się rumieni, przykryj folią aluminiową po 40–45 minutach.

13

Po upieczeniu zostaw sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut, potem uchyl drzwiczki i studź przez kolejne 30 minut.

14

Wyjmij, całkowicie ostudź i schłódź w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).

15

Przed podaniem udekoruj świeżymi figami i sosem balsamicznym na każdej porcji.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1571

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

175

gram

Tłuszcze

76

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły