Cytrynowy sernik na czekoladowym spodzie ze świeżymi figami i sosem balsamicznym

lubella

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Wypróbuj jeden z przepisów na to pyszne ciasto z Uwielbiam. Prosty i efektowny wypiek na bazie białego sera możesz ozdobić czekoladowym sosem i świeżymi owocami, aby sycił nie tylko brzuch, ale i oko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1571
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
175
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Wypróbuj jeden z przepisów na to pyszne ciasto z Uwielbiam. Prosty i efektowny wypiek na bazie białego sera możesz ozdobić czekoladowym sosem i świeżymi owocami, aby sycił nie tylko brzuch, ale i oko.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
280 g mąka krupczatka lubella
100 g cukier puder
20 g kakao decomorreno
6 szt. jaja l
1 szczyp. sól
1 kg twaróg z wiaderka
300 g cukier drobny
100 g masło
3 szt. cytryna
30 sok z cytryny
4 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Przygotować spód: wymieszać ze sobą - mąkę krupczatkę, zimne masło, cukier puder, kakao, dodaj 1 jajko i szczyptę soli. W malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło, szybko zagnieść. Uformować kulę, przykryć folią i schłodzić w lodówce 30 - 60 minut.
Wysoką formę (tortownica, średnica 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając.
Przygotować masę serową: cukier utrzeć z masłem, a następnie dodać twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy- wymieszać, tylko do połączenia się składników, bez zbędnego napuszania masy.
Przełożyć na czekoladowy spód, wyrównać. Piekarnik nagrzać na 200 stopni, w chwili włożenia ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec około 60 minut, a kiedy wierzch zacznie się mocno rumienić, przykryć folią.
Upieczony sernik wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić minimum 3-4 godziny w lodówce
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1571
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
175
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.