Cytrynowy sernik na czekoladowym spodzie ze świeżymi figami i sosem balsamicznym

lubella
Cytrynowy sernik na czekoladowym spodzie ze świeżymi figami i sosem balsamicznym

0

0 / 0

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Wypróbuj jeden z przepisów na to pyszne ciasto z Uwielbiam. Prosty i efektowny wypiek na bazie białego sera możesz ozdobić czekoladowym sosem i świeżymi owocami, aby sycił nie tylko brzuch, ale i oko.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

280 g mąka krupczatka lubella

100 g cukier puder

20 g kakao decomorreno

6 szt. jaja l

1 szcz. sól

1 kg twaróg z wiaderka

300 g cukier drobny

100 g masło

3 szt. cytryna

30 sok z cytryny

4 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Przygotować spód: wymieszać ze sobą - mąkę krupczatkę, zimne masło, cukier puder, kakao, dodaj 1 jajko i szczyptę soli. W malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło, szybko zagnieść. Uformować kulę, przykryć folią i schłodzić w lodówce 30 - 60 minut.

2

Wysoką formę (tortownica, średnica 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając.

3

Przygotować masę serową: cukier utrzeć z masłem, a następnie dodać twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy- wymieszać, tylko do połączenia się składników, bez zbędnego napuszania masy.

4

Przełożyć na czekoladowy spód, wyrównać. Piekarnik nagrzać na 200 stopni, w chwili włożenia ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec około 60 minut, a kiedy wierzch zacznie się mocno rumienić, przykryć folią.

5

Upieczony sernik wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić minimum 3-4 godziny w lodówce

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły