Cytrynowy motylek

m7
Cytrynowy motylek

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny tort dla najmłodszych solenizantów w kształcie motylka. Zaskocz swoich bliskich pysznym, cytrynowym tortem o fantazyjnym kształcie.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

650 śmietanka kremowa 30%

1 szt. biszkopt gotowy

1 szt. galaretka cytrynowa

2 szt. cukier waniliowy

3 łyżka cukier puder

10 łyżka cukier

8 łyżka sok z cytryny

10 dag. twaróg chudy

Przygotowanie


Gotowy biszkopt przekroić na pół.

Cukier puder wymieszać z 4 łyżkami soku z cytryny i nasączyć biszkopt.

Galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody i dodać 6 łyżek cukru. Dokładnie rozpuścić podgrzewając. Następnie zostawić do ostudzenia.

Twarożek zmiksować z resztą cukru i soku, dodać cukier waniliowy i galaretkę. Dodać 400 ml ubitej kremówki i wymieszać.

Masę rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugą częścią. Schłodzić. Następnie przekroić na pół i złożyć odwrotnie, tak aby powstały skrzydełka.

Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na cieście z każdej ze stron.

Po środku ułożyć banana skrapiając go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Dowolnie udekorować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

270

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły