Cytrynowy motylek
m7
0
0 / 0
0
Pyszny tort dla najmłodszych solenizantów w kształcie motylka. Zaskocz swoich bliskich pysznym, cytrynowym tortem o fantazyjnym kształcie.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
650 śmietanka kremowa 30%
1 szt biszkopt gotowy
1 szt galaretka cytrynowa
2 szt cukier waniliowy
3 łyżka cukier puder
10 łyżka cukier
8 łyżka sok z cytryny
10 dek. twaróg chudy
Przygotowanie
Gotowy biszkopt przekroić na pół.
Cukier puder wymieszać z 4 łyżkami soku z cytryny i nasączyć biszkopt.
Galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody i dodać 6 łyżek cukru. Dokładnie rozpuścić podgrzewając. Następnie zostawić do ostudzenia.
Twarożek zmiksować z resztą cukru i soku, dodać cukier waniliowy i galaretkę. Dodać 400 ml ubitej kremówki i wymieszać.
Masę rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugą częścią. Schłodzić. Następnie przekroić na pół i złożyć odwrotnie, tak aby powstały skrzydełka.
Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na cieście z każdej ze stron.
Po środku ułożyć banana skrapiając go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Dowolnie udekorować.