0

Składniki

1.5 Kilograma
Kurczak
1 Sztuka
cytryna
2 Łyżki
miód
1 Łyżka
sól biała
0.5 Łyżki
Sól morska
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°c. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj w środku solą i miodem. Cytrynę umyj, sparz, przekrój na pół i jedna połówkę pokrojona w talarki włóż do środka kurczaka.
  2. Z wierzchu posyp go wiórkami masła i skrop odrobiną oliwy. Piecz godzinę i 25 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw w brytfance na 15 minut, po czym skrop sokiem z drugiej połówki cytryny z miodem .
  3. Kurczaka zawiń w folię aluminiowa, by nie ostygł. Do brytfanny dolej 1/4 szklanki wody i gotuj bez przykrycia, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
  4. Sosem
  5. polej kurczaka na talerzu.

Opis

Świetna potrawa na proszoną kolacje lub świąteczny obiad

Podobne przepisy

Sałatka z kakaowym dressingiem

Łatwy Do 3 godz

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Trudny Do 40 min

SAŁATKA Z MAKARONEM ŚWIDERKI I OSCYPKIEM

Łatwy Do 15 min

Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Łatwy Do 40 min

Kutia

Średni Ponad 3 godz

Makaron z miodem i makiem

Średni Do 3 godz

Pierniczki

Średni Do 1 godz

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!