Cytrynowy kurczak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Cytrynowy kurczak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7878-1702058026781.jpeg&w=3840&q=75)
Świetna potrawa na proszoną kolacje lub świąteczny obiad
0
0 / 0
Świetna potrawa na proszoną kolacje lub świąteczny obiad
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg kurczak
1 szt. cytryna
2 łyżka miód
1 łyżka sól biała
0.50 łyżka sól morska
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°c. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj w środku solą i miodem. Cytrynę umyj, sparz, przekrój na pół i jedna połówkę pokrojona w talarki włóż do środka kurczaka.
Z wierzchu posyp go wiórkami masła i skrop odrobiną oliwy. Piecz godzinę i 25 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw w brytfance na 15 minut, po czym skrop sokiem z drugiej połówki cytryny z miodem .
Kurczaka zawiń w folię aluminiowa, by nie ostygł. Do brytfanny dolej 1/4 szklanki wody i gotuj bez przykrycia, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
Sosem
polej kurczaka na talerzu.