Cytrynowy kurczak

m7
Cytrynowy kurczak

0

0 / 0

Świetna potrawa na proszoną kolacje lub świąteczny obiad

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg kurczak

1 szt. cytryna

2 łyżka miód

1 łyżka sól biała

0.50 łyżka sól morska

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°c. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj w środku solą i miodem. Cytrynę umyj, sparz, przekrój na pół i jedna połówkę pokrojona w talarki włóż do środka kurczaka.

2

Z wierzchu posyp go wiórkami masła i skrop odrobiną oliwy. Piecz godzinę i 25 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw w brytfance na 15 minut, po czym skrop sokiem z drugiej połówki cytryny z miodem .

3

Kurczaka zawiń w folię aluminiowa, by nie ostygł. Do brytfanny dolej 1/4 szklanki wody i gotuj bez przykrycia, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.

4

Sosem

5

polej kurczaka na talerzu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły