Example thumb
0

Składniki

1.5 Kilograma
Kurczak
1 Sztuka
cytryna
2 Łyżki
miód
1 Łyżka
sól biała
0.5 Łyżki
Sól morska
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°c. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj w środku solą i miodem. Cytrynę umyj, sparz, przekrój na pół i jedna połówkę pokrojona w talarki włóż do środka kurczaka.
  2. Z wierzchu posyp go wiórkami masła i skrop odrobiną oliwy. Piecz godzinę i 25 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw w brytfance na 15 minut, po czym skrop sokiem z drugiej połówki cytryny z miodem .
  3. Kurczaka zawiń w folię aluminiowa, by nie ostygł. Do brytfanny dolej 1/4 szklanki wody i gotuj bez przykrycia, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
  4. Sosem
  5. polej kurczaka na talerzu.

Opis

Świetna potrawa na proszoną kolacje lub świąteczny obiad

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!