Cytrynowy karp

kontakt_2
Cytrynowy karp

0

4.5 / 2

Karp to najpopularniejsza świąteczna ryba. Warto ją zrobić w nieco nowocześniejszym wydaniu! Pieczona wersja karpia jest lekka, a dzięki dużej ilości cytryny również bardzo ciekawa. Koniecznie spróbuj naszej wersji :)

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 plast. karp

1 szt. cytryna

2 łyżka oliwa

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz biały

1 pęcz. natka pietruszki

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Płaty karpia myjemy i osuszamy. Smarujemy oliwą i obsypujemy solą i pieprzem białym. Karpia skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

2

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Karpia przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do brytfanki. Pieczemy przez ok. 20 minut. Podajemy z plastrami cytryny, ketchupem oraz świeżą pietruszką.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły