Cytrynowe tiramisu z lemon curd

EkspertOdKuchni

Cytrynowe tiramisu z lemon curd to świeża, orzeźwiająca alternatywa dla klasycznego, kawowego tiramisu. Zamiast intensywnej kawy i kakao, znajdziesz tu warstwy delikatnego kremu mascarpone z dodatkiem domowego lemon curd i biszkoptów nasączonych cytrynowym ponczem. To deser idealny na wiosnę i lato, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale efektownego. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, świętach, a nawet jako elegancki deser po grillu. Zasmakuje każdemu, kto lubi cytrynowe ciasta i chce spróbować tiramisu w nowej odsłonie – bez alkoholu, bez kawy, ale równie smaczne i wyraziste.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Cytrynowe tiramisu z lemon curd to świeża, orzeźwiająca alternatywa dla klasycznego, kawowego tiramisu. Zamiast intensywnej kawy i kakao, znajdziesz tu warstwy delikatnego kremu mascarpone z dodatkiem domowego lemon curd i biszkoptów nasączonych cytrynowym ponczem. To deser idealny na wiosnę i lato, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale efektownego. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, świętach, a nawet jako elegancki deser po grillu. Zasmakuje każdemu, kto lubi cytrynowe ciasta i chce spróbować tiramisu w nowej odsłonie – bez alkoholu, bez kawy, ale równie smaczne i wyraziste.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szt. żółtka
150 g cukier
500 g mascarpone
3 szt. białka
300 g biszkopty podłużne
200 ml ciepła woda
60 ml sok z cytryny
1 szt. skórka z jednej cytryny
1 szt. cytryna w plastrach do dekoracji
Lemon curd
180 ml sok z cytryny
150 g cukier drobny
3 szt. jaja
1 łyżka skrobia ziemniaczana
2 szt. skórka z cytryny
60 g masło
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania lemon curd. W garnku umieszczamy sok z cytryny, skórkę z cytryn, cukier, jajka i skrobię. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy powierzchnię folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
W osobnej misce ubijamy żółtka z 50 g cukru na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Do masy z mascarpone dodajemy około 1/3 przygotowanego lemon curd i krótko miksujemy.
W osobnej misce ubijamy białka z 50 g cukru na sztywną pianę. Dodajemy je do masy mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką.
W misce przygotowujemy zalewę. Ciepłą wodę mieszamy z 50 g cukru, sokiem z cytryny i startą skórką.
Maczamy biszkopty w zalewie i układamy pierwszą warstwę na dnie formy o wymiarach 20 × 24 cm.
Na biszkopty wykładamy połowę kremu z mascarpone i wyrównujemy szpatułką.
Rozprowadzamy na wierzchu część lemon curd i ponownie wyrównujemy.
Układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w zalewie, następnie pozostały krem mascarpone i na wierzchu rozprowadzamy resztę lemon curd.
Dekorujemy całość plasterkami cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Podajemy schłodzone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.