Cytrynowe tiramisu z lemon curd

EkspertOdKuchni
Cytrynowe tiramisu z lemon curd

1

0 / 0

Cytrynowe tiramisu z lemon curd to świeża, orzeźwiająca alternatywa dla klasycznego, kawowego tiramisu. Zamiast intensywnej kawy i kakao, znajdziesz tu warstwy delikatnego kremu mascarpone z dodatkiem domowego lemon curd i biszkoptów nasączonych cytrynowym ponczem. To deser idealny na wiosnę i lato, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale efektownego. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, świętach, a nawet jako elegancki deser po grillu. Zasmakuje każdemu, kto lubi cytrynowe ciasta i chce spróbować tiramisu w nowej odsłonie – bez alkoholu, bez kawy, ale równie smaczne i wyraziste.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szt. żółtka

150 g cukier

500 g mascarpone

3 szt. białka

300 g biszkopty podłużne

200 ml ciepła woda

60 ml sok z cytryny

1 szt. skórka z jednej cytryny

1 szt. cytryna w plastrach do dekoracji

Lemon curd

180 ml sok z cytryny

150 g cukier drobny

3 szt. jaja

1 łyżka skrobia ziemniaczana

2 szt. skórka z cytryny

60 g masło

Przygotowanie


1

Zaczynamy od przygotowania lemon curd. W garnku umieszczamy sok z cytryny, skórkę z cytryn, cukier, jajka i skrobię. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

2

Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy powierzchnię folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

3

W osobnej misce ubijamy żółtka z 50 g cukru na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy do połączenia składników.

4

Do masy z mascarpone dodajemy około 1/3 przygotowanego lemon curd i krótko miksujemy.

5

W osobnej misce ubijamy białka z 50 g cukru na sztywną pianę. Dodajemy je do masy mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką.

6

W misce przygotowujemy zalewę. Ciepłą wodę mieszamy z 50 g cukru, sokiem z cytryny i startą skórką.

7

Maczamy biszkopty w zalewie i układamy pierwszą warstwę na dnie formy o wymiarach 20 × 24 cm.

8

Na biszkopty wykładamy połowę kremu z mascarpone i wyrównujemy szpatułką.

9

Rozprowadzamy na wierzchu część lemon curd i ponownie wyrównujemy.

10

Układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w zalewie, następnie pozostały krem mascarpone i na wierzchu rozprowadzamy resztę lemon curd.

11

Dekorujemy całość plasterkami cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

12

Podajemy schłodzone.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły