Cytrynowe blondie

Lubella
Cytrynowe blondie

0

0 / 0

Cytrynowe blondie to proste i szybkie ciasto, które świetnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie za ciężkiego. Jest wilgotne, wyjątkowo aromatyczne i orzeźwiające. Smakuje dobrze zarówno bez dodatków, jak i z prostym lukrem cytrynowym na bazie serka śmietankowego. To doskonała alternatywa dla klasycznego brownie i świetny wybór zarówno jako deser na co dzień, jak i ciasto na letnie przyjęcia, święta czy inne okazje, kiedy zależy Ci na czymś efektownym, ale nieskomplikowanym.

11

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

240 g masło

220 g cukier puder

4 szt. jaja

4 łyżka sok z cytryny

2 szt. skórka z cytryny

300 g mąka pszenna lubella

1 szczyp. sól

Polewa

125 g serek śmietankowy

50 g masło

150 g cukier puder

1 szt. skórka z cytryny

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 160°C z termoobiegiem.

2

Rozpuść masło, dodaj cukier puder i zmiksuj przez 10 sekund.

3

Dodaj jajka, skórkę z dwóch cytryn, sok z cytryny, zmiksuj przez 5 sekund.

4

Dodaj mąkę i sól i zmiksuj na jednolitą masę.

5

Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut.

6

Zmiksuj składniki polewy.

7

Wystudzone ciasto posmaruj lukrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły