Cynamonowy chlebek bananowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
aleksandra.dudek931
![Cynamonowy chlebek bananowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973957276.jpeg&w=3840&q=75)
Ekspresowy chlebek cynamonowo-bananowy jest przepyszny. W skład ciasta wchodzi masło orzechowe, dojrzałe banany i cynamon co sprawia, że jest on tak wyjątkowy!
1
0 / 0
Ekspresowy chlebek cynamonowo-bananowy jest przepyszny. W skład ciasta wchodzi masło orzechowe, dojrzałe banany i cynamon co sprawia, że jest on tak wyjątkowy!
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
150 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
3 szt. dojrzałe banany
50 g tłuszcz
1 łyżka masło orzechowe
1 łyżka cynamon
2 łyżecz. cukier
0.50 szkl. bakalie
1 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
1 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Ponieważ chlebek robi sie ekspresowo - w pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji grzania góra-dół.
Rozpuścić w garnuszku masło razem z masłem orzechowym i zostawić do przestudzenia.
Zgnieść widelcem banany do momentu powstania kleistej konsystencji. Do bananów dodać cynamon, kakao, cukier oraz bakalie. Wymieszać.
Do powstałej mieszanki dodać rozpuszczone masło, a następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy - u mnie duża keksówka - wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut.
Pyszne, wilgotne ciacho/chlebek gotowe. Po przestygnięciu można jeść samo, bądź z dodatkami. Świetnie smakuje posmarowane serkiem mascarpone oraz dżemami - u mnie Łowicz wiśniowy. Smacznego!