Cynamonowy chlebek bananowy

aleksandra.dudek931
Cynamonowy chlebek bananowy

1

0 / 0

Ekspresowy chlebek cynamonowo-bananowy jest przepyszny. W skład ciasta wchodzi masło orzechowe, dojrzałe banany i cynamon co sprawia, że jest on tak wyjątkowy!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

150 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

3 szt. dojrzałe banany

50 g tłuszcz

1 łyżka masło orzechowe

1 łyżka cynamon

2 łyżeczka cukier

0.50 szkl. bakalie

1 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

1 łyżeczka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Ponieważ chlebek robi sie ekspresowo - w pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji grzania góra-dół.

2

Rozpuścić w garnuszku masło razem z masłem orzechowym i zostawić do przestudzenia.

3

Zgnieść widelcem banany do momentu powstania kleistej konsystencji. Do bananów dodać cynamon, kakao, cukier oraz bakalie. Wymieszać.

4

Do powstałej mieszanki dodać rozpuszczone masło, a następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy - u mnie duża keksówka - wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut.

5

Pyszne, wilgotne ciacho/chlebek gotowe. Po przestygnięciu można jeść samo, bądź z dodatkami. Świetnie smakuje posmarowane serkiem mascarpone oraz dżemami - u mnie Łowicz wiśniowy. Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły