Cynamonowo-wiśniowy omlet bezglutenowy

maspexdigital
Cynamonowo-wiśniowy omlet bezglutenowy

0

0 / 0

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 szt. jaja l

1 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

1.50 łyżka miód malinowy

1 szcz. cynamon

2 łyżka mleczko kokosowe

1 szt. banan

1 szcz. sól

1 łyżka masło klarowane

1 opak. dżem wiśniowy z kwiatem róży 100%

3 szt. listek mięty

Przygotowanie


1

Żółtka ucieramy z miodem, mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami wiśniowego dżemu Łowicz i cynamonem.

2

Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

3

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

4

Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.

5

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu.

6

Na karmelizujący miód układamy dość grube plastry banana.Chwilkę smażymy i układamy między owocami wiórki masła.

7

Masę omletową wylewamy na skarmelizowanego banana. Zmniejszamy płomień. Omlet smażymy na małym płomieniu pod przykryciem od czasu do czasu podważając brzegi i poruszając patelnią, żeby omlet nam się nie przypalił.

8

Na sam koniec omlet obracamy na drugą stronę i smażymy na większym płomieniu jeszcze 1 minutę - już bez przykrycia.Podajemy z dżemem wiśniowym Łowicz 100%

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły