Cynamonowo-wiśniowy omlet bezglutenowy
maspexdigital
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1183
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
197
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 szt. jaja l
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
1.50 łyżka miód malinowy
1 szczyp. cynamon
2 łyżka mleczko kokosowe
1 szt. banan
1 szczyp. sól
1 łyżka masło klarowane
1 opak. dżem wiśniowy z kwiatem róży 100%
3 szt. listek mięty
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z miodem, mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami wiśniowego dżemu Łowicz i cynamonem.
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu.
Na karmelizujący miód układamy dość grube plastry banana.Chwilkę smażymy i układamy między owocami wiórki masła.
Masę omletową wylewamy na skarmelizowanego banana. Zmniejszamy płomień. Omlet smażymy na małym płomieniu pod przykryciem od czasu do czasu podważając brzegi i poruszając patelnią, żeby omlet nam się nie przypalił.
Na sam koniec omlet obracamy na drugą stronę i smażymy na większym płomieniu jeszcze 1 minutę - już bez przykrycia.Podajemy z dżemem wiśniowym Łowicz 100%
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1183
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
197
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.