Cynamonowe zawijańce
goodfoodlover
Pozytywnie zakręcone danie! Poznaj nasz przepis na oryginalny deser - cynamonowe zawijańce z chrupiącymi płatkami. Świetna propozycja dla najmłodszych łasuchów oraz nieco starszych miłośników słodyczy!
3
5 / 2
Pozytywnie zakręcone danie! Poznaj nasz przepis na oryginalny deser - cynamonowe zawijańce z chrupiącymi płatkami. Świetna propozycja dla najmłodszych łasuchów oraz nieco starszych miłośników słodyczy!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżeczka sól
30 g drożdże
120 g masło
500 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. mleko
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. lubella mlekołaki cinisy
4 łyżka cukier
4 łyżka masło
2 łyżka cynamon
Przygotowanie
Przygotuj zaczyn. Do miski pokrusz drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Resztę mleka delikatnie podgrzej. Dodaj masło aż się rozpuści. Do miski wsyp mąkę, zaczyn, sól, cukier, rozbełtane jajko. Wlej masło z mlekiem. Wyrób elastyczne ciasto. Do roztopionego masła wsyp cynamon i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Posmaruj masłem cynamonowym. Posyp cukrem i pokruszonymi płatkami. Zwiń ciasto w roladkę i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w blaszce i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Cynamonowe bułeczki włóż do piekarnika na 25 minut w temp 180 stopni.