3

Składniki

1 Łyżeczka
sól
30 Gramów
drożdże
120 Gramów
masło
500 Gramów
mąka
1 Szklanka
mleko
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
ingridient
Lubella Mlekołaki Cinisy
4 Łyżki
cukier
4 Łyżki
masło
2 Łyżki
cynamon
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotuj zaczyn. Do miski pokrusz drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Resztę mleka delikatnie podgrzej. Dodaj masło aż się rozpuści. Do miski wsyp mąkę, zaczyn, sól, cukier, rozbełtane jajko. Wlej masło z mlekiem. Wyrób elastyczne ciasto. Do roztopionego masła wsyp cynamon i wymieszaj.
  3. Ciasto rozwałkuj. Posmaruj masłem cynamonowym. Posyp cukrem i pokruszonymi płatkami. Zwiń ciasto w roladkę i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w blaszce i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Cynamonowe bułeczki włóż do piekarnika na 25 minut w temp 180 stopni.

Opis

Z chrupiącymi płatkami.

Podobne przepisy

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz

Odwrócone babeczki

Łatwy Do 1 godz

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz

Ciastka maślane

Średni Do 40 min

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!