Cynamonowe zawijańce

goodfoodlover
Cynamonowe zawijańce

3

5 / 2

Pozytywnie zakręcone danie! Poznaj nasz przepis na oryginalny deser - cynamonowe zawijańce z chrupiącymi płatkami. Świetna propozycja dla najmłodszych łasuchów oraz nieco starszych miłośników słodyczy!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżeczka sól

30 g drożdże

120 g masło

500 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. mleko

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. lubella mlekołaki cinisy

4 łyżka cukier

4 łyżka masło

2 łyżka cynamon

Przygotowanie


1

Przygotuj zaczyn. Do miski pokrusz drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

2

Resztę mleka delikatnie podgrzej. Dodaj masło aż się rozpuści. Do miski wsyp mąkę, zaczyn, sól, cukier, rozbełtane jajko. Wlej masło z mlekiem. Wyrób elastyczne ciasto. Do roztopionego masła wsyp cynamon i wymieszaj.

3

Ciasto rozwałkuj. Posmaruj masłem cynamonowym. Posyp cukrem i pokruszonymi płatkami. Zwiń ciasto w roladkę i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w blaszce i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Cynamonowe bułeczki włóż do piekarnika na 25 minut w temp 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły